Chiar dacă în toată ţara şoferii "au luat atitudine" împotriva scumpirii carburanţilor, hotărând să boicoteze companiile petroliere prin refuzul de a alimenta cu benzină şi motorină în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie, în Oradea nu se simte nici măcar intenţia de a adera la campania declanşată la nivel naţional.

Ca urmare, încă de dimineaţă, la toate staţiile de carburanţi din Oradea activitatea s-a desfăşurat ca într-o zi oarecare, iar situaţia a rămas neschimbată şi în partea a doua a zilei. În jurul orei 16, staţia OMV din Bulevardul Decebal avea solicitări de circa 75% din capacitate (conform estimărilor personalului de la pompe), iar la staţia Petrom din Piaţa Creangă toate pompele erau solicitate, lucrându-se deci la întreaga capacitate.

Motivele pentru care şoferii orădeni au ignorat boicotul sunt diferite. "Un asemenea boicot nu-şi poate atinge scopul dacă facem plinurile pe 16 sau pe 18 ianuarie. Astfel, companiile tot atâta câştigă", a declarat pentru BIHOREANUL unul dintre şoferii care au alimentat în cursul zilei de luni. Un altul a spus că n-a avut bani să pună benzină duminică, deoarece abia luni a primit salariul, şi nu-şi permite să nu cumpere carburanţi: "Meseria pe care o am implică să mă deplasez foarte mult. Dacă nu am cu ce mă deplasa, nu câştig bani, ci pierd", a spus bărbatul. Un răspuns asemănător a dat şi un taximetrist: "Abia astăzi am avut bani să fac plinul, aşa că l-am făcut. Fără carburanţi nu pot duce clienţii".

La fel ca la staţiile OMV şi Petrom, nici staţiile Lukoil şi Agip din Oradea nu au rămas fără muşterii în prima zi a boicotului. "Nu văd cum ar putea să nu alimenteze maşini care transportă pasageri sau mărfuri", a explicat pentru BIHOREANUL un lucrător de la staţia Lukoil din Nufărul, care crede că protestul nu ar trebui îndreptat asupra companiilor petroliere, ci împotriva statului. "Atât timp cât în preţul carburanţilor profitul unei companii petroliere este nesemnificativ pe lângă câştigul statului, doar schimbarea politicii statului poate schimba şi preţul benzinei ori al motorinei", este de părere angajatul Lukoil.