Contrar anunţului făcut în ultimele zile ale anului trecut, potrivit căruia din data de 3 ianuarie 2018 nu vor mai acorda consultaţii decontate de CAS, ci doar contracost şi pro bono, majoritatea medicilor de familie din Bihor au decis să îşi continue activitatea chiar dacă nu le-a fost satisfăcută niciuna dintre principalele revendicări invocate atunci când refuzaseră prelungirea contractelor cu Casa Asigurărilor de Sănătate.

"Până în prezent, din 332 medici de familie din Bihor care au avut contracte cu Casa, au venit să semneze prelungirea contractelor 223, iar alţii au anunţat pe e-mail că vor mai veni din teritoriu zilele acestea", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Cătălina Marinaş.

Lista medicilor care au semnat a fost publicată miercuri pe site-ul CAS Bihor şi va fi actualizată, pe măsură ce şi alţi medici vor iscăli documentele. 

Medicii de familie din Bihor, la fel ca şi colegii lor din întreaga ţară, au anunţat la finele anului trecut că nu vor semna acte adiţionale pentru prelungirea contractelor deoarece autorităţile de resort – Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii – nu le-au satisfăcut revendicările prezentate inclusiv premierului Mihai Tudose încă din 15 noiembrie.

Atunci, medicii de familie au reclamat subfinanţarea medicinei primare, solicitând alocarea pentru acest sector a 10% din totalul sumelor colectate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (alocare care în prezent este de 5,7%), precum şi debirocratizarea sistemului sanitar al medicinei de familie, dat fiind faptul că aceştia sunt obligaţi să trimită şi apoi să reprimească de la medicii de alte specialităţi pacienţi pe care i-ar putea trata fără trimiteri inutile.

Neprelungirea contractelor cu CAS nu ar mai fi făcut posibilă acordarea consultaţiilor decontate şi nici eliberarea reţetelor gratuite şi compensate.

Până la această oră, preşedintele filialei Bihor a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Ana Dorina Popa, nu a oferit BIHOREANULUI nicio explicaţie în legătură cu "răzgândirea" membrilor săi care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CAS.