Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a decis pe 14 iulie aprobarea Protocolului medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator și modificarea documentului care reglementează desfășurarea competițiilor fotbalistice Liga 1, Liga 2 și Cupa României în contextul pandemiei COVID-19, ținând cont de ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății din 7 iulie.

Scopul aprobării acestui protocol a fost, în primul rând, ca Asociațiile Județene de Fotbal să-și poată stabili campioana din Liga 4 în cazul în care a decis desfășurarea unor meciuri decisive, dar și pentru barajul de promovare în Liga 3, cele trei jocuri urmând să se desfășoare în zilele de 1, 5 și 9 august.

„Cu 5 zile înaintea datei de desfășurare a semifinalelor Cupei României AJF Bihor, s-a comunicat din partea FRF Protocolulul Medical pentru reluarea competitiilor pentru fotbalul amator. Am adus la cunostință acest protocol echipelor angrenate, plus un chestionar prin care dorim să aflăm disponibilitatea lor în a respecta acest protocol, iar în funcție de raspunsurile primite, pe 16 iulie, Comitetul de Urgență al AJF va lua decizii privind competiția Cupa României, faza pe județ”, a precizat președintele AJF Bihor, Radu Bitea.

Conform Federației Române de Fotbal, obiectivul acestui protocol îl reprezintă asigurarea sănătății persoanelor implicate precum și reducerea la minim a riscului infectării cu SARS-CoV-2 pentru: jucători și familiile lor, staff-ul tehnic, medical și familiile lor, staff-ul suport și administrativ și familiile lor.

Cheltuieli greu de suportat

Aceste reguli pe care trebuie să le respecte însă echipele pentru finalizarea competițiilor județene, campionat sau Cupa României, sunt restrictive și vor aduce cheltuieli mari pentru cluburile implicate. Astfel, pentru a putea participa la meciurile care au mai rămas de disputat din sezonul 2019-2020, dar și la barajele pentru promovarea în Liga 3, cluburile sunt obligate să efectueze testarea RT-PCR a echipelor (jucători, staff tehnic, medical și de suport), pentru a depista există infectări cu coronavirus. Conform FRF, aceasta se va realiza înainte de începerea antrenamentelor în grup lărgit (sau cu toată echipa), dar nu mai târziu de 10 zile înainte de primul meci, și cu 3 zile înainte de primul meci.

În acest context, și semifinalele Cupei României, faza județului Bihor, programate pentru sâmbătă, 18 iulie, sunt puse sub semnul întrebării, fiind greu de crezut că toate cele patru echipe calificate în această fază, FC Universitatea Oradea, CAO 1910 Oradea, Crișul Sântandrei și Viitorul Borș, vor găsi resursele pentru a îndeplini condițiile impuse, având în vedere că o singură testare a jucătorilor, staff-ului tehnic și administrativ este estimată la minim 5.000 de lei.

Acest lucru este valabil însă și pentru participarea la barajul de promovare în Liga a III-a a celor de la CAO 1910 Oradea.

De menționat că tot în ședința din 14 iulie a Comitetului de Urgență al FRF a fost aprobată și modificarea ”Protocolului medical pentru desfășurarea competițiilor”, conform ultimelor reglementări ale autorităților.