Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întrunit, duminică seara, după vijelia care s-a abătut asupra judeţului Bihor.
Potrivit unei informări transmise după şedinţă, au fost afectate 37 de localităţi, unde au căzut copaci şi stâlpi de electricitate şi au fost avariate acoperişuri, s-au înregistrat avarii la 25 de linii de medie tensiune şi au fost blocate parţial sau total 9 drumuri. Din cauza copacilor căzuţi pe carosabil, circa 150 de turişti au rămas blocaţi în zona Barajul Leşu.
Copaci şi stâlpi doborâţi
În timpul şedinţei CJSU de duminică seara de la sediul ISU Crişana, condusă de subprefectul Iulius Delorean, s-au dispus măsuri "de preîntâmpinare, limitare şi înlăturare a efectelor negative provocate de fenomene meteorologice periculoase" şi s-au centralizat urmările şi intervenţiile efectuate în urma vijeliei.
"Au fost afectate 37 de localitaţi (copaci şi stâlpi de electricitate căzuţi, acoperişuri avariate): Aleşd, Cîmpani, Oradea, Rieni, Valea Mare Criş, Băiţa, Delean, Padiş, Rogoz, Varviz, Beiuş, Drăgăneşti,Păntăşeşti, Salonta, Vaşcău, Beznea, Dudeşti, Petrileni, Stâna de Vale, Vârtop, Brădet, Finiş, Pietroasa, Şuncuiuş, Vintere, Budureasa, Lunca, Pocola, Tărcaia, Ceişoara, Măgura, Ponoare, Vadu Crişului, Cheresig , Miersig, Remeţi şi Valea Brătcuţei", se arată în informarea transmisă de ISU Crişana.
9 drumuri au fost blocate parţial sau total de copaci căzuţi, dintre care 2 naţionale, 5 judeţene şi 2 comunale, iar 3 imobile au fost inundate. Duminică seara, după ora 21.30, echipajele de intervenţie lucrau încă la degajarea copacilor de pe drumuri.
În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt). În Beiuş, a fost distrus şi acoperişul bisericii din centru.
De asemenea, s-au înregistrat avarii reţelele electrice, mai precis la 25 de linii de medie tensiune şi 526 de posturi de transformare, precum şi una la infrastructura căii ferate, după ce un copac a căzut peste şine în zona Vadu Crişului.
Fără victime
În timpul şi după furtuna din Bihor, la ISU Crişana au fost înregistrate peste 110 apeluri pe numărul de urgenţă 112, fiind mobilizate forţe şi mijloace de la nivelul subunităţilor, respectiv ale Detaşamentului 1 şi 2 Pompieri Oradea, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiilor de Pompieri Aleşd şi Ştei, utilizând un număr de 12 autospeciale de intervenţie şi peste 40 de cadre militare.
De asemenea, au fost mobilizate resurse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, Electrica şi C.F.R.
"Acţiunile de intervenţie la faţa locului sunt coordonate de către inspectorul şef, colonel Caba Sorin. Până la acest moment nu s-au înregistrat victime", se arată în comunicatul ISU.
"Având în vedere avertizările de cod galben şi portocaliu de vijelii şi vânt puternic, recomandăm cetăţenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate", se mai precizează în comunicat.
Blocaţi la Leşu
În urma vijeliei, aproximativ 150 de persoane care și-au petrecut sfârșitul de săptămână în zona Barajul Leșu au rămas blocate în zonă după ce drumul a fost acoperit cu brazi doborâți de vântul puternic.
”Am reușit să ajutăm mai multe persoane care au rămas blocate pe drum, dar a trebuit să ne întoarcem toți la cabane. A fost dezastru”, a povestit una dintre cititoarele BIHOREANULUI, Adela Barbu, și ea blocată în satul de vacanță.
Potrivit Adelei, turiştii au anunțat echipajele ISU, însă li s-a comunicat să rămână în cabane. ”Ne-au spus că vor încerca să elibereze drumul până mâine dimineață. Dar nu va fi ușor. Sunt sute de brazi doborâți”, a spus femeia.
În ajutorul turiștilor blocați în satul de vacanță au sosit, duminică seara, primarul comunei Bulz, Augustin Sărăcuţ, şi câţiva localnici. Aceştia au eliberat o porțiune de pe fundul lacului de acumulare Leșu, care, după cum se ştie, este golit de apă, iar apoi au trecut și pârâul umflat de torenți, pentru a aduce în zonă o mașină a Serviciului de Ambulanță, pentru a acorda ajutor medical, în caz că e nevoie.
”Ne-a recomandat ca noi să nu ne aventurăm pe fundul lacului, că e periculos, să rămânem pe loc până dimineață, că ei lucrează”, a povestit Adela.