"Biserică Greco-Catolică contestă datele oficiale ale ultimului recensământ pentru că nu reflectă nici pe departe realitatea comunităţii greco-catolice din România". Acestea sunt primele cuvinte ale scrisorii pe care PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, i-a trimis-o joi premierului României, Victor Ponta.

În cuprinsul scrisorii, PS Virgil arată că potrivit datelor oficiale ale recensământului, publicate pe 4 iulie, în România ar fi doar 150.593 greco-catolici, "ceea ce nu corespunde cu realitatea din teritoriu", comparând această cifră cu cea furnizată de recensământul din 2002, când - conform datelor oficiale - ar fi existat 191.556 greco-catolici, cifră de asemenea contestată, la vremea respectivă.

"Scăderea numărului de greco-catolici, în datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificată deoarece comunităţile greco-catolice au crescut şi s-au înmulţit de la recensământul din 2002 până în 2011. În Oradea, de exemplu, conform recensământului din 2011, numărul oficial de greco-catolici a scăzut cu circa 1.000, în timp ce numărul comunităţilor şi credincioşilor au crescut. Astfel, în 2002 în Oradea aveam 1 biserică şi 5 capele, iar conform recensământului 6.860 greco-catolici. În 2011, avem 5 biserici şi 4 capele, iar conform recensământului numai 5.872 greco-catolici, deşi la doar două biserici şi o capelă în 2011 erau înscrişi peste 6.000 de credincioşi. Ca atare, numărul oficial de greco-catolici în Oradea este cu mult inferior realităţii", se arată în scrisoarea episcopului Bercea adresată premierului.

PS Virgil aminteşte, totodată, că în timpul recensământului din 2011 presa a relatat situaţii concrete ce confirmă că multor cetăţeni nu le-a fost consemnată corect apartenenţa la o confesiune şi că Episcopia a primit plângeri de la credincioşi care fie nu au fost recenzaţi, fie li s-a spus de către recenzor "că dacă sunt români atunci sunt ortodocşi", fie că recenzorii au refuzat să treacă religia pentru cei care nu erau acasă în momentul recensământului.

Episcopul greco-catolic al Oradiei a subliniat şi discrepanţa dintre numărul de credincioşi greco-catolici consemnat în rezultatele preliminare, publicate anul trecut, şi cel din rezultatele oficiale ale recensământului, publicate anul acesta: "Pe de altă parte, compararea datelor preliminare ale recensământului publicate la 24 august 2012 cu cele finale publicate la 4 iulie 2013 arată că cele din urmă au fost "prelucrate" de către oficialii Statului Român: 2012 - 19.043.767 persoane în România, 160.275 greco-catolici; 2013 - 20.121.641 persoane în România, 150.593 greco-catolici".

"Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiaşi recensământ arată că populaţia României a crescut cu peste 1 million, iar numărul de greco-catolici a scăzut cu circa 10.000 persoane", subliniază prelatul orădean, adăugând că "dacă Statul lucrează cu rezultate oficiale ale recensământului, atunci acestea trebuie să reflecte corect situaţia confesională din teritoriu şi nicidecum să fie roadele unor manipulări şi abuzuri grosolane".

În finalul misivei trimise premierului, PS Virgil concluzionează că refuzul Statului Român de a repara nedreptatea din perioada comunistă şi manipularea rezultatelor recensământului pentru a arăta că numărul de greco-catolici a scăzut "este dovada concludentă că Statul Român duce o politică de epurare culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România".