Senatorul Ioan Mang, preşedintele interimar al PSD Bihor, a acuzat conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) că finanţează pe criterii politice proiectele depuse de administraţiile locale pentru obţinerea de fonduri europene în vederea dezvoltării comunităţilor rurale. "Bihorul avea până la finele săptămânii trecute 31 de proiecte depuse care trebuiau finanţate. Pentru că erau prea multe proiecte din judeţ, reprezentând mai mult de 10% din totalul proiectelor depuse la nivel naţional, acestea au fost reanalizate şi, deşi trecuseră deja prin două comisii şi fuseseră aprobate, în cursul zilei de luni au fost depunctate grav", a declarat senatorul Ioan Mang în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate vineri.

Liderul interimar al PSD Bihor a spus că proiectele au fost întâi verificate "încrucişat" de comisii ale filialelor APDRP din Satu Mare şi Timiş, după care au fost depunctate la Bucureşti. Primele comune tăiate de la finanţare au fost cele conduse de primari ai opoziţiei. "Din opt comune conduse de primari PSD care trebuia să primească finanţare, astăzi nu mai e niciuna pe lista (n.r. - cu proiecte aprobate)", a reclamat senatorul.

Ioan Mang a afirmat că după ce au obţinut în urma evaluării minim 64 de puncte, punctajul necesar pentru obţinerea finanţării, proiectele din comunele cu primari PSD au fost reevaluate astfel încât să nu mai primească fonduri. Senatorul a exemplificat amintind comunele Ţeţchea (care a acumulat iniţial 66 de puncte iar la reevaluare a primit doar 59), Cefa (depunctată de la 64 la 54 de puncte) şi Sânicolaul Român (al cărei proiect a fost depunctat de la 64 la 20 de puncte). "Vom solicita reanalizare tuturor proiectelor sau cel puţin a celor care au fost depunctate prin aceste tăieri după metoda Boc şi a profesorului său, Ciomu", a declarat Mang.

Senatorul a spus că din cele 19 comune ale căror proiecte vor fi totuşi finanţate, 8 sunt conduse de primari UDMR, 6 au edili liberali, 4 sunt conduse de o administraţie PDL, iar una are primar PC.

Termenul de depunere a proiectelor a expirat la 31 iulie 2009, dar desemnarea celor care vor primi finanţare a fost făcută abia la începutul acestei săptămâni. La nivel naţional, vor primi în final fonduri pentru îmbunătăţirea infrastructurii 253 de comune.