Cei 25 membri ai Biroului Permanent Judeţean al PSD Bihor, reuniţi vineri la sediul filialei, au validat o listă de candidaţi la funcţiile de primar, între care şi pe cel care va trebui să se bată pentru Primăria Oradea: fostul eurodeputat Emilian Pavel.

Validarea a avut loc în condiţiile în care preşedintele organizaţiei judeţene, Ioan Mang, i-a informat pe membrii BPJ că o casă de studii socio-comportamentale din Bucureşti a făcut un sondaj din care a reieşit că Emilian Pavel şi senatorul Florian Bodog s-ar afla "la egalitate" în preferinţele orădenilor. Mang nu le-a spus colegilor, însă, ce înseamnă concret acest lucru, şi nici aceştia nu l-au întrebat, afirmă o sursă a BIHOREANULUI din BPJ al PSD Bihor.

Conform acesteia, din spusele lui Mang a reieşit că fostul prefect Ioan Mihaiu - despre care PSD-iştii spuneau în 2018 şi 2019 că ar putea fi candidatul lor la Primăria Oradea după ce a acceptat să ocupe funcţia din care fusese mazilit Claudiu Popa - nici măcar nu a fost luat în considerare ca potenţial competitor.

"Domnul preşedinte Mang ne-a spus că s-a făcut un sondaj de către o firmă din Bucureşti şi, conform acestuia, Emilian Pavel şi Florian Bodog sunt la egalitate. Nu ne-a spus ce procente de notorietate sau intenţie de vot au. Ni s-a spus numai că domnul Bodog este ocupat la Bucureşti, unde este comunicator al partidului, aşa că a rămas doar Emilian Pavel. Am votat în unanimitate validarea lui", a declarat sursa BIHOREANULUI.

Contactat, la rându-i, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a confirmat validarea fostului eurodeputat ca viitor candidat la Primăria Oradea. "S-a discutat înainte că dl. Bodog este ocupat la Bucureşti şi în şedinţă s-a supus votului validarea dlui. Emilian Pavel. Nu are importanţă procentajul pe care l-au avut", a spus Mang.

Acesta a mai adăugat doar că sondajul a fost executat de firma Avangarde, patronată de Marius Pieleanu, unul dintre sociologii apropiaţi PSD, şi că mai multe detalii ar putea fi făcute publice luni, când Emilian Pavel va fi prezentat în noua sa ipostază. "Luni vom avea o declaraţie de presă în care candidatul va face un mic anunţ", a afirmat liderul PSD Bihor.

Emilian Pavel (36 ani) a fost eurodeputat până la alegerile europene din 26 mai 2019, ocupând un loc în Parlamentul European după ce Corina Creţu, pe atunci membră PSD, a fost desemnată comisar pentru dezvoltare regională. Anterior, Emilian Pavel, fiul directorului APIA Bihor, Florian Pavel, fusese director în Ministerul Tineretului în Guvernul Ponta.

Pe de altă parte, este de menţionat că în PSD asumarea candidaturii la Primăria Oradea, fără şanse de câştig, este recompensată în mod tradiţional cu un loc eligibil pe lista de candidaturi la Camera Deputaţilor, la fel întâmplându-se şi în 2016 cu Adelina Coste.

Tot vineri, BPJ al PSD Bihor a mai validat şi candidaturile altor pretendenţi la fotolii de primar: Stela Babău (Beiuş), Sorin Huple (Ciumeghiu), Ioan Purza (Lazuri de Beiuş), Valentina Ţoţa (Câmpani), Tirla Alexandru (Hidişel), Ciuhadru Viorel (Pomezău), Ştefan Dulău (Tinca), Petrică Popoviciu (Roşia), Liviu Mateuţă (Vaşcău), Lazăr Ioan (Marghita), Cristian Sferle Vid (Paleu), Simion Dejeu (Auşeu), Szatmari Adrian (Salonta), Alin Zbârcea (Răbăgani), Tudor Dacian Cheregi (Popeşti), Corina Ene (Căbeşti).