PSD Bihor cere Consiliului Local Oradea să preia 3.197 metri pătraţi de teren din strada Nojoridului, situată în cartierul Grigorescu, cu destinaţia de drum public.

Un nou proiect al PSD Bihor

Vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că formaţiunea a depus "un nou proiect de Hotărâre a Consiliului Local Oradea".

Potrivit acestuia, proiectul vizează "preluarea în domeniul public a unei suprafeţe de 3.197 metri pătraţi din strada Nojoridului, reprezentând drum public, care a fost omisă cu ocazia adoptării în şedinţa din 24 noiembrie a unei HCL vizând aceeaşi problemă, adică preluarea în domeniul public a unei alte suprafeţe, de pe aceeaşi stradă şi reprezentând tot drum public".

Conform comunicatului, HCL-ul răspunde unei cereri făcute de 15 familii din zonă, care deţin terenul, iar "în cursul lunii noiembrie l-au contactat pe vicepreşedintele PSD Bihor, Florian Sîrca, solicitând sprijin".

Potrivit pesedistului, locuitorii "au renunţat la dreptul lor de proprietate în favoarea UAT Oradea întrucât suprafaţa reprezintă, în natură, drum public denumit deja de Primărie strada Nojoridului".

La situaţii identice, tratament similar!

Florian Sîrca a susţinut că orădenii au depus cereri de preluare a terenului în anii 2019, 2021 şi 2022, dar fără rezultat, deşi au plătit "din propriul buzunar" cadastrarea şi pietruirea căii de acces.

Social-democratul a mai arătat că drumul, lat de 12 metri, este "în aceeaşi stare şi situaţie juridică" cu parcela de 1.766 metri pătraţi preluată de municipalitate prin HCL 1073 în cadrul şedinţei din 24 noiembrie.

"Ca urmare, se impune şi preluarea acestei porţiuni a străzii Nojoridului pentru tratarea unor situaţii identice în mod similar, fiind imperios necesar ca cetăţenii oraşului să nu fie discriminaţi", a concluzionat Sîrca.

O promisiune nerespectată

Contactaţi de BIHOREANUL pentru a explica această situaţie surprinzătoare în care Primăria Oradea, altfel obișnuită cu preluări și exproprieri de terenuri, refuză să primească un amplasament cu titlu gratuit, reprezentanţii municipalităţii şi-au menţinut punctul de vedere.

"Povestea începe în anul 2008, când Consiliul Local a aprobat un PUZ privind introducerea acelei zone în intravilanul oraşului şi parcelarea terenului pentru locuinţe", a explicat viceprimarul Marcel Dragoş.

Potrivit acestuia, "la acea dată proprietarii s-au obligat să introducă pe proprie cheltuială infrastructura în cartier, lucru care, din câte am înţeles, nu s-a mai întâmplat".

De altfel, HCL 1172 din 2008 la care face referire Dragoș prevede clar că, potrivit angajamentelor autentificate notarial, "beneficiarii se obligă să realizeze extinderea utilităţilor (drumuri balastate, reţea electrică, reţea de apă) pe cheltuială proprie, inclusiv pe străzile nou create".

"O vom anula!"

Viceprimarul a susţinut că amplasamentul poate fi folosit în continuare ca drum privat, fără nicio problemă, dar fără a intra în proprietatea publică.

"Nu o să preluăm acel drum până ce proprietarii nu îşi îndeplinesc obligaţiile, pentru că altfel, a doua zi, tot ei vor suna să le tragem utilităţile în condițiile în care mai avem destule străzi de modernizat în vatra veche a orașului", a spus Dragoş.

În ceea ce priveşte HCL-ul adoptat în noiembrie, pentru preluarea unei suprafeţe de pe aceeaşi stradă şi în aceleaşi condiţii, viceprimarul a declarat că municipalitatea nu va face discriminare între orădeni.

"Deşi aprobată, hotărârea nu a fost încă emisă. Dacă ambele terenuri sunt în aceeaşi situaţie, probabil vom cere Consiliului Local, să voteze anularea ei", a spus Marcel Dragoş. Pe considerentul că așa ar fi și corect...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!