În urma dezvăluirii BIHOREANULUI Primăria Oradea a încheiat două contracte de publicitate dubioase, unul cu firma familiei viceprimăriței Antonia Nica și altul cu firma purtătoarei de cuvânt a instituției, Anca Deac, PSD Bihor a lansat acuzații publice la adresa administrației liberale din Oradea și a primarului Florin Birta, condamnând public ceea ce numește „politica contractelor cu dedicație către camarila PNL”.

„Grație presei din Oradea, în aceste zile am aflat cu toții despre modalitatea prin care în Primăria PNL din Oradea sunt oferite cu dedicație contracte din bani publici camarilei de partid. Mai exact, contracte în valoare de 165.588 de lei au ajuns din pură coincidență fix la firma fraților doamnei viceprimar Nica și la firma soțului doamnei Deac, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Oradea. Astfel de fapte aduc suspiciuni de corupție atât asupra echipei primarului Florin Birta, cât și asupra administrației PNL”, a transmis PSD Bihor, printr-un comunicat de presă dat publicității marți, asumat de biroul de presă al partidului.

Social-democrații consideră că „suspiciunea de corupție și lipsa de transparență a administrației reprezintă o pată pe fațada europeană a orașului”, cerând vigilență în cheltuirea banului public.

PSD mai acuză PNL Bihor, „deținătorul puterii absolute în județul Bihor de 4 ani”, că „nu poate livra” o administrație responsabilă.

În același comunicat, PSD Bihor îl atacă direct pe primarul Florin Birta, arătând că „este inadmisibil ca un lider să nu cunoască relația de rudenie dintre reprezentanții firmelor contractate pe bani publici și membrii propriei sale echipe”.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, Birta a aflat despre afacerile dintre Primărie și cele două firme de la jurnaliști, iar, după un răgaz de o zi, a decis să-și demită purtătoarea de cuvânt, în timp ce față de viceprimărița Nica nu a luat nicio măsură, invocând faptul că ea nu este acționar în firma familiei sale. 

Faptul că Primăria a selectat ambele firme fără o cerere de ofertă, fără să își anunțe intențiile pe site-ul propriu și, în cazul contractului cu firma Bizepic SRL, deținută de frații Nica, chiar fără să publice achiziția în catalogul electronic SICAP, nu l-a deranjat, însă, pe edil.

În opinia PSD, aceste explicații sunt „rușinoase”. „Este rușinos pentru un primar ca, odată devenite publice aceste adevăruri stânjenitoare, să vină cu explicații precum lipsa de comunicare în interiorul propriei sale echipe sau pe vicii de procedură. Indiferent de cine pe cine minte sau cine se face vinovat, cert este că fapta a fost săvârșită, banii au fost cheltuiți și rămâne întrebarea: oare câte astfel de contracte cu dedicație a avut grijă PNL Bihor să ofere camarilei de partid, departe de ochii cetățenilor cinstiți din Oradea și județ?”, a mai transmis PSD Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!