PSD Bihor informează, printr-un comunicat dat publicităţii joi, la o zi după ce Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a anunţat alocarea până în anul 2020 a unor credite de angajament pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, că suma "pentru finanţarea obiectivelor şi proiectelor din judeţul Bihor se ridică la 750,398 milioane lei" şi că, în total, în Bihor au fost aprobate 173 de proiecte din 75 de unităţi administrativ-teritoriale.

"Practic, toate primăriile bihorene care au depus cereri de finanţare sunt cuprinse în Ordinul MDRAPFE emis în data de 19 iulie 2017. Cu cele peste 750 milioane lei aprobate, judeţul Bihor se află între primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte valoarea finanţării", se arată în comunicatul PSD Bihor, care nu explică motivul pentru care, totuşi, celelorlalte 26 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ – între care şi municipiul Oradea – nu le-a fost prevăzut niciun leu în cadrul PNDL 2 în următorii doi ani şi jumătate.

În schimb, citându-l pe preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, comunicatul PSD Bihor arată că "sute de mii de locuitori ai judeţului nostru vor beneficia de condiţii mai bune de educaţie şi de viaţă cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocaţi vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităţilor privind construcţia şi modernizarea de creşe şi şcoli,  alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, construcţia, amenajarea ori modernizarea drumurilor locale. Din acest moment revine primarilor fiecărei localităţi responsabilitatea de a întocmi ori completa documentaţia legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei".

Defalcat, din totalul de 750 milioane lei credite de angajament prevăzute până în 2020, pentru construirea ori modernizarea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor "suma disponibilă" este de 54,502 milioane lei.

Pentru introducerea apei curente şi extinderea reţelelor de canalizare s-au alocat credite de angajament de 292,615 milioane lei, iar pentru reabilitarea sau amenajarea drumurilor comunale şi a străzilor, resursa financiară pentru următorii trei ani este de 202,254 milioane lei.

Între "exemplele relevante pentru nevoile şi aşteptările comunităţilor din judeţul nostru care-şi găsesc răspunsul prin PNDL 2", PSD enumeră reabilitarea, modernizarea şi extinderea Grădiniţei şi Şcolii din localitatea Abram, construcirea unui corp nou de clădire la Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd, înfiinţarea reţelei de canalizare menajeră în comuna Batăr, sistem de alimentare cu apă în comuna Brusturi etc.

Cea mai mare sumă prevăzută sub forma creditelor de angajament prin PNDL 2 pentru Bihor este de 191,025 milioane lei, beneficiar urmând să fie Consiliul Judeţean, pentru reabilitarea şi modernizarea a trei drumuri judeţene: DJ 764 Beiuş - Roşia - Aştileu – Aleşd (33,655 km), DJ 767 Sâmbăta – Dobreşti (21,004 km) şi DJ 767A Uileacu de Criş - Bălaia - Burzuc - Sârbi (DN 19E).

La nivel naţional, PNDL 2 presupune în total credite de angajament de 30  de miliarde lei până în 2020, pentru 6.851 de proiecte locale cu valoare totală de 29,9 miliarde lei.