Programată în sala mare a Primăriei, Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Bihor a început cu un moment festiv prin care cei 141 de participanţi prezenţi (din 171 convocaţi) au ţinut să-i mulţumească unui coleg care s-a retras din activitate. Ajuns la 84 de ani şi recent victorios în lupta cu un cancer, Gavril Coltău a predat funcţia de preşedinte al organizaţiei de pensionari, primind-o în schimb, în aplauzele colegilor, pe cea de preşedinte de onoare al acestei organizaţii.

Curtaţi de Geoană şi Năstase

După acest moment, totuşi, emoţionant, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD Bihor, consilierul judeţean Emilian Pavel, a citit mesajul adresat participanţilor de liderul în funcţie al partidului, Mircea Geoană.

"Întrebarea legată de câştigarea alegerilor din 2012 este obiectivul care trebuie să ne preocupe pe toţi", "vrem să aducem PSD în postura de câştigător, cu 40%, al următoarelor alegeri" şi "partidul trebuie să-şi apere aleşii locali împotriva abuzurilor puterii" au fost cele trei idei importante transmise de Geoană PSD-iştilor bihoreni, pe ale căror voturi mizează la Congresul de săptămâna viitoare.

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a transmis şi mesajul primit telefonic pentru social-democraţii bihoreni de la preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, principalul contracandidat al lui Geoană. "Vă transmit tuturor multă sănătate" şi "PSD trebuie să fie un partid puternic şi coerent indiferent cine va fi la conducerea lui", a spus Năstase, citat de Mang.

Power to the people

Participanţii la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor au aprobat prin vot, apoi, amendamentele de modificare a statutului partidului. În esenţă, acestea dau mai multă putere reprezentanţilor organizaţiilor judeţene, dar în acelaşi timp asigură condiţii pentru victoria echipei Geoană la Congres.

Conform propunerilor făcute, funcţiile de conducere vor fi obţinute prin candidaturi pe echipe şi nu individual, astfel încât viitorul preşedinte al PSD să-şi asigure susţinerea tuturor vicepreşedinţilor.

Raţiunea acestei propuneri de modificare a statutului PSD fusese explicată, înaintea Conferinţei Judeţene, de senatorul Ioan Mang la o întâlnire cu ziariştii, unde a spus că "până acum, partidul a avut un preşedinte şi o mulţime de personalităţi, fiecare cu echipa lui, iar unii, în campanie, n-au ştiut cum să apese frâna mai tare. De acum, dacă amendamentul va fi votat la Congres, vom avea o echipă care dacă va câştiga va rămâne, dacă va pierde va pleca în bloc. Singurul dezavantaj este că s-ar putea ca prin această formulă mari personalităţi ale partidului să nu facă parte din echipa de conducere".

De asemenea, conform amendamentului ce va fi susţinut la Congres de PSD Bihor, urmează ca rolul Consiliului Naţional al partidului, care se întruneşte o dată sau de două ori pe an, să fie diminuat, iar în schimb să crească atribuţiile Comitetului Executiv, care se întruneşte lunar şi este format din reprezentanţii organizaţiilor judeţene.

29 la Bucureşti

La următorul punct al ordinii de zi, participanţii la Conferinţă şi-au votat cei 29 de delegaţi pentru Congresul partidului, numărul acestora fiind stabilit în funcţie de rezultatul alegerilor din 2007 (europarlamentare), 2008 (locale şi parlamentare) şi 2009 (europarlamentare şi prezidenţiale).

Din delegaţia PSD Bihor vor face parte cei tre parlamentari (senatorul Ioan Mang şi deputaţii Sonia Drăghici şi Ioan Roman), alţi şase membri ai Consiliului Naţional al partidului, preşedinţii organizaţiilor locale din Oradea, Salonta şi Marghita şi ai celor zonale din Ceica şi Ştei, responsabilii de colegii care au condus campaniile electorale în 2008 şi 2009, precum şi primarii de localităţi care au obţinut 40% din voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut.