Opoziția din Oradea iese la rampă cu idei noi. PSD Bihor vrea ca Primăria să plătească 300 de tineri cu vârste de până în 30 de ani să se stabilească în Oradea. 

Bani de chirie sau rată...

Consilierul local Adrian Madar a anunțat marți că va propune municipalităţii să acorde tinerilor angajaţi un ajutor lunar de 400 lei pentru plata chiriei sau ratei la apartament, care să urce la 800 lei, în cazul cuplurilor căsătorite, şi la 1.000 lei, în cazul celor care au un copil.

Acest ajutor s-ar acorda, din bugetul local, unor tineri cu studii superioare, specialiști în meserii de care are nevoie orașul. 

„Este vorba de un ajutor la plata chiriei pentru cei care nu sunt domiciliaţi în Oradea, în valoare de 400 lei pe lună, respectiv de un ajutor care să contribuie la plata ratei creditului pentru locuință pentru cei care sunt din oraş", a declarat Madar, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul PSD Bihor.

Ajutorul ar urma să crească direct proporţional cu nevoile tinerilor orădeni.

"Dacă este vorba de un cuplu, şi soţul sau soţia lucrează în Oradea, ajutorul va fi de 800 lei pe lună, iar dacă au copii, acest ajutor să fie de 1.000 lei pe lună", a spus social-democratul.

Cu maxim 30 de ani şi studii superioare

Ajutorul ar fi menit să stopeze declinul demografic al oraşului şi să faciliteze angajarea de specialişti. Teoretic, prestarea de munci calificate sau înalt calificate va duce treptat la creşterea salariilor în municipiu.

"Beneficiarii trebuie să fie până în 30 ani şi să aibă studii superioare în una din meseriile pe care Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi organizaţiile patronale orădene vor considera că vrem să le menţinem în Oradea", și-a explicat pesedistul ideea.

Concret, în primă fază, PSD Bihor îşi doreşte sprijinirea a 300 de tineri să se stabilească în Oradea pentru a facilita dezvoltarea economică a oraşului.

"Am putea să facem o selecţie a celor care se califică la sfârşitul anului, în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie, se depun dosare, se va face selecţia, iar anul următor, cele 300 de cazuri, câte ar putea bugeta pentru început Primăria Oradea, să beneficieze de acest ajutor", a susținut consilierul local, precizând că ideea ajutorului i-a venit din „discuțiile purtate cu tinerii”. De altfel, acesta a venit la conferinţa de presă însoţit de liderul organizaţiei tineretului social-democrat orădean, Horea Sebeşan.

Nu știu costurile

De precizat însă că ideea este una incipientă. PSD-iștii nu au discutat cu reprezentanții municipalității și nici nu au putut spune costurile pe care le-ar putea implica pentru bugetul local o astfel de întreprindere.

Totuși, Madar s-a declarat optimist. "Ideile bune sunt însuşite de administraţia liberală. Un exemplu este ceea ce se întâmplă cu propunerea noastră legată de pieţele volante. Administraţia locală a tergiversarea acestei propuneri, în schimb a demarat colaborarea cu Consiliul Judeţean Bihor pentru a avea pieţe volante", a declarat Madar. Chiar și așa, social-democratul a declarat că este vorba de un "proiect şchiop" pentru că este implementat doar în zona centrală a Oradiei, în timp ce "astfel de pieţe sunt necesare în cartierele oraşului"

Rămâne de văzut în ce măsură propunerea social-democraților va fi agreată și de mașina de vot PNL din Consiliul Local Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!