Circa o sută de orădeni din cartierul Episcopia au fost scoşi în stradă luni seară de Florian Sîrca, membru în conducerea interimară a PSD Bihor și posibil candidat din partea social-democraților la alegerile locale din 2024.

Sîrca: Ieșiți din această manipulare!

Întâlnirea, convocată pe reţelele de socializare, s-a ținut la intersecţia străzilor Plantelor şi Popasului, lângă stadionul din cartier, iar numărul participanţilor i-a luat prin surprindere și pe organizatori. „Mă bucur să văd că sunteţi aici într-un număr atât de mare", a spus Florian Sîrca.

„Trebuie să ieşiţi din această manipulare că trăiţi în cel mai frumos şi cel mai dezvoltat oraş din România", a dat tonul pesedistul, care a trecut rapid apoi la politică.

El s-a declarat convins că „problema cea mai mare a Oradiei este că PNL are 70% din voturile din Consiliul Local”. Iar această majoritate aduce opoziţia în imposibilitatea de a stabili priorităţile oraşului.

"Să facem un live!"

Chiar şi aşa, însoţit de consilierii locali ai partidului, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, Sîrca le-a cerut riveranilor să îşi spună nemulţumirile, pentru că aceştia să le aducă la cunoştinţa municipalităţii. „Vă rog să vă treceţi toate problemele pe o hârtie, cu numele şi adresa. Domnul Madar o să le prezinte în Consiliul Local", a promis pesedistul.

Florian Sîrca le-a spus riveranilor că la întâlnirea din cartierul Episcopia l-a invitat şi pe primarul Florin Birta, atât pe reţelele de socializare, cât şi printr-o adresă transmisă la sfârşitul săptămânii trecute, dar acesta nu i-a dat niciun răspuns.

„Veniţi să facem un live şi să-l chemăm pe domnul primar Florin Birta să vină la faţa locului", şi-a adunat Sîrca oamenii în jurul său, într-o demonstraţie de popularitate transmisă în direct pe reţelele de socializare.

Gestul a fost, însă, doar unul de imagine. Sîrca ori nu ştia, ori a omis să spună asistenței că primarul Birta este în concediu și nu se află în țară.

Semnături pentru asfalt, apă şi curent

Mai rezervați, consilierii locali ai PSD, Adrian Madar şi Liviu Sabău Popa, au discutat cu orădenii pe grupuleţe şi le-au notat plângerile, de altfel întemeiate.

„Noi (n.r. consilierii PSD Bihor) avem trei voturi în Consiliul Local Oradea. UDMR are încă patru voturi. În total opoziţia are 7 voturi din 27. Nu putem decât să ridicăm problemele dumneavoastră în Consiliul Local şi mai puţin să le rezolvăm", a recunoscut Madar.

Consilierul a explicat că „nu avem cum să vă dăm nicio garanţie (n.r. că problemele ridicate vor fi rezolvate), dar vrem să vă ascultăm".

Încurajaţi, locuitorii cartierului s-au plâns punctual de drumurile neasfaltate, calitatea îndoielnică a apei de băut, întreruperile frecvente de energie electrică, impozitele majorate constant, zonarea fiscală care le crește obligaţiile faţă de buget, lipsa de interes a puterii PNL, dar şi a opoziţiei UDMR faţă de problemele lor şi multe altele.

Iniţial vocali, oamenii s-au consolat treptat cu gândul că măcar au fost ascultaţi și și-au scris păsurile. „Ştiţi când se vor asfalta străzile din Episcopia? Când unul dintre şefii mari din Primărie o să îşi ia casă aici şi nu o să poată circula pe drumurile astea", a spus un cu năduf un locuitor al cartierului.

Riveranii sunt convinşi că soluţia este valabilă şi în cazul problemelor legate de impozitare, apă şi curent. 

Pregătiri de alegeri

Cu o conducere interimară, PSD Bihor se pregătește în această perioadă de alegerile locale din 2024, derulând sondaje de opinie pentru alegerea candidaților partidului la Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Printre cei „testați” se numără și inițiatorul întâlnirii din Episcopia, Florian Sîrca (patron de firmă, fost șef al Poliției Economice), precum și consilierul local Adrian Madar. Totodată, în sondaje sunt înscriși și Florian Bodog (senator și prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie), Cristian Laza (primarul de Sânmartin), Claudiu Pop (fost prefect al județului), Aurel Mohan (medic, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și fost consilier local de Oradea), Csaba Bekesi (directorul AJOFM Bihor) și Iulius Timar (profesor, directorul Colegiului Național Onisifor Ghibu).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!