Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor a început vineri la ora 10, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde s-au prezentat, după spusele organizatorilor, 98% dintre cei 575 de delegaţi ai filalelor din întregul judeţ, pentru a-l alege ca preşedinte pe Ioan Mang (singurul candidat), dar şi pe cei 151 de membri ai viitorului Consiliu Judeţean şi pe cei 59 de delegaţi la congresul partidului.

Liberalii, între entuziasm şi realism

Primul moment al Conferinţei Judeţene a PSD Bihor a aparţinut, după obicei, invitaţilor de la celelalte partide, iar cel dintâi care a fost rugat să se adreseze partenerilor social-democraţi a fost liderul PNL Bihor, Cornel Popa. Surprinzător sau nu, acesta a pledat pentru unitatea USL, afirmând că are convingerea că această alianţă va funcţiona şi după 2016. "Nu văd o forţă politică mai puternică decât USL şi în 2016. USL va merge în continuare şi după 2016", a spus Popa.

Liderul PNL nu s-a abţinut să facă o mică ironie, aluzie la faptul că pesediştii au un singur candidat la conducerea organizaţiei judeţene, aşa cum au avut doar unul şi la şefia celei municipale, afirmând că are "emoţii" asupra rezultatului alegerilor interne. Popa a slobozit o săgeată, însă, şi cu trimitere la relaţiile excepţionale dintre PSD şi UDMR, arătând că el crede în USL "chiar dacă UDMR reuşeşte să-şi pună în funcţie oamenii, cum se întâmplă cu Kovesi" (n.r. - Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general, propusă acum de Victor Ponta la şefia DNA).

Mai rigid şi mai "serios" decât Cornel Popa, preşedintele PNL Oradea, primarul Ilie Bolojan, a ţinut să mulţumească pentru colaborarea dintre liberali şi pesedişti, mai ales cei orădeni, dar a şi atras atenţia că nu câştigarea alegerilor este importantă, ci rezultatele obţinute în timpul mandatului. "USL a confirmat ca alianţă electorală, dar mai trebuie să confirme şi ca alianţă de guvernare", a spus Bolojan, afirmând că buna colaborare între PNL şi PSD "este vitală în perioada următoare".

Kiss - grâul, piatra, pita şi mita

După un mesaj anost al preşedintelui PC Bihor, Traian Bodea, cel mai gustat moment a fost intervenţia şefului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, care nu şi-a ascuns prietenia cu pesediştii şi cu Ioan Mang, şi nici serviciile reciproce pe care şi le-au făcut partidele lor.

"Se realizează o strategie a noastră de acum patru ani, când noi eram la putere şi PSD în opoziţie. Atunci am lăsat în locuri de conducere membri PSD şi vă mulţumesc că aţi returnat acum un an favorul la Consiliul Judeţean", a spus Kiss, adresându-se lui Mang, cel căruia îi datorează funcţia de vice la CJ Bihor, în condiţiile în care liberalii voiau iniţial ca judeţul să fie condus fără UDMR.

După vechiul său obicei, Kiss a adus şi daruri simbolice celor prezenţi. Lui Mang i-a dat o traistă cu grâu, pe care scria "sămânţa încrederii", dar şi un sac mai mare şi gol, explicând că şeful PSD trebuie să sădească grâul, iar la anul să culeagă roadele. Lui Vasile Dâncu, lider PSD Cluj, Kiss i-a dat un album monografic al judeţului Bihor, motivând că a auzit că şi acesta se ocupă de regionalizare, iar lui Ioan Rus, tot de la Cluj, un "puzzle de judeţe", spunând "vă asigur că oricât s-ar strădui domnul Rus, Oradea tot va fi capitala unei regiuni".

Pentru vicepremierul Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, şeful UDMR Bihor a adus o pâine coaptă pe vatră, afirmând că este o pâine ungurească şi că aşa cum românii îşi întâmpină oaspeţii cu pâine şi sare, ungurii îi primesc cu pâine, "ca un fel de mită, când vrei să faci pe placul" lor.

Kiss s-a referit şi el la propunerea în fruntea DNA a Laurei Codruţei Kovesi, spunând că "Victor Ponta a dat dovadă că iubeşte maghiarii, dar de data aceasta a făcut exces de zel cu numirea lui Kovesi", arătând că "kovesi" înseamnă în limba maghiară "piatră", şi "se spune că dacă cineva aruncă cu piatra după tine tu să arunci cu pâine".

De asemenea, Kiss nu s-a sfiit să-i transmită lui Ponta, prin Dragnea, "ca data viitoare, când numeşte în funcţie un maghiar, să ceară propunerea UDMR, nu a lui Băsescu".