Un fel de USL

Sala de concerte a Filarmonicii din Oradea a fost, vineri, locul de întâlnire al activiştilor PSD cu aliaţii lor din PLR, cărora preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a vrut să le garanteze că fostul lider PNL, Călin Popescu Tăriceanu, va fi "viitorul premier al României" şi că "refacem USL".

În scurta sa introducere, Mang a spus că "trebuie terminată ideea că un primar din Ardeal" poate fi bun conducător pentru români, arătând că primari au fost "şi Ciorbea, şi Boc", astfel că Iohannis nu poate fi un preşedinte. În plus, a spus Mang, Iohannis nu este decât "un Băsescu mai înalt" şi "Sibiul nu este un oraş al lucrului bine făcut", iar activiştilor PSD şi PLR le-a făcut un apel "din suflet": să meargă din casă în casă şi să convingă oamenii că cea mai bună "formulă este Victor Ponta la Palatul Cotroceni şi Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria".

Iohannis, un "mut"

Cele mai multe aplauze le-a cules de la "poporul PSD" deputatul Octavian Bot, care l-a luat şi el la ţintă pe Iohannis, afirmând că l-a trădat pe Crin Antonescu, numindu-l "pămpălău", spunând că "nu are nicio calitate", că este "un oportunist cum nu am mai văzut în 25 de ani de când fac politică", că "nu e adeptul lucrului bine făcut, ci al lucrului bine tăcut", că "nu e capabil", "nu are pic de experienţă", în timp ce Victor Ponta "este net superior acestui om".

"Noi, în Bihor, dacă ne mobilizăm, vom reuşi să ne aducem un aport la aducerea lui Victor Ponta la Cotroceni şi a lui Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria", a încheiat Bot în acelaşi registru ca Ioan Mang.

Spre deosebire de Bot, care a fost susţinut de vechii săi prieteni - Mircea Teaha, Celus Apostol, Gheorghe Ionuţ - discursurile senatorului PSD Florin Bodog şi deputatului PSD Ioan Roman au fost de-a dreptul terne, învârtindu-se în jurul aceleiaşi idei, despre refacerea USL.

Ceva mai apreciat a fost viceprimarul Ovidiu Mureşan, care l-a atacat pe primarul liberal Ilie Bolojan, fără a-l numi, afirmând doar că "tot ce înseamnă social a însemnat şi înseamnă nu în viziunea edililor liberali", în sensul că oricum primarul nu ar fi vrut să scadă subvenţiile la încălzire chiar dacă Guvernul ar fi dat bani pentru sistemul de termoficare din Oradea, aşa cum a procedat cu alte oraşe.

Nu toţi PSD-iştii sunt răi

Discursul lui Tăriceanu a fost extrem de lung (31 de minute) şi s-a calat pe aceleaşi teme: PSD şi formaţiunea sa refac USL, iar Iohannis e depozitarul tuturor defectelor. Tăriceanu a luat chiar apărarea PSD şi în ce priveşte tendinţele totalitariste, spunând că nu e corect să se spună că "pesediştii sunt împotriva statului de drept", pentru că e ca şi cum s-ar spune că "toţi ruşii iubesc vodca, dar nu toţi ruşii sunt beţivi, ca şi cum s-ar spune că toţi italienii sunt afemeiaţi şi toţi nemţii sunt harnici".

"La fel, nu toţi ardelenii şi nu toţi nemţii sunt la fel", a spus Tăriceanu, adăugând despre candidatul liberal că e şi prost, deoarece în cazul lui "se aplică o maximă a lui Napoleon, că s-a dovedit că în politică prostia nu este un obstacol". "Iohannis are un deficit enorm, nu ştie să comunice", "nu te poţi duce la Cotroceni să faci calificare la locul de muncă", a mai spus şeful Senatului.

În încheiere, Tăriceanu a repetat că "îl susţin necondiţionat pe Victor Ponta" şi i-a îndemnat pe PSD-işti şi pe puţinii săi adepţi din sală să se mobilizeze pentru turul al doilea: "Bătălia nu e câştigată dinainte, mai avem câteva zile pe care trebuie să le folosim eficient!"...