Primăria Oradea a lansat licitația prin care caută un constructor care să ridice, pe banii săi, o parcare supraetajată pe amplasamentul fostei piețe Nufărul, iar opoziția din PSD, care a mai criticat ideea în trecut, are semne de întrebare cu privire la această procedură de achiziție publică.

Asta pentru că municipalitatea orădeană nu a făcut și un proiect tehnic al lucrării, astfel că viitorul constructor nu știe ce anume și cum va construi.

Ce ofertează?

„În ciuda promisiunii domnului primar că înainte de licitație va exista un proiect tehnic care va fi supus dezbaterii Consiliului Local, nici în momentul de față nu există un proiect. Există doar un studiu de fezabilitate la care se face referire, HCL 1039/2021 (poate fi citită mai jos), care este o pagină și un cartuș de sfârșit, care nu cuprinde absolut nicio trimitere la ce trebuie să îndeplinească, din punct de vedere tehnic. Sunt doar indicatorii tehnico-economici. Nu este atașat pe site-ul Primăriei proiect tehnic, studiu de fezabilitate”, a declarat consilierul local PSD Liviu Sabău Popa marți, într-o conferință de presă susținută la sediul organizației politice.


Piața Nufărul este în curs de demolare, pentru a face loc viitoarei parcări

În acest context, politicienii din opoziție se întreabă pentru ce anume vor licita firmele care vor participa la licitația cu data limită de depunere a ofertelor 3 mai. „Putem să punem întrebarea legitimă: cei care vor participa la această licitație de unde știu ce să oferteze? Licitația se referă la un drept de superficie pe un teren de 4.247 mp, unde cel care va oferta suma respectivă pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de prelungire maxim încă 6 luni, va construi o parcare de 355 de locuri, pe care Primăria se obligă să o cumpere în rate pe o perioadă de 10 ani de la cel care o construiește”, a declarat social-democratul.

Primăria, fără control

Acesta a mai spus că în nicio hotărâre de Consiliu Local promovată de conducerea liberală a Oradiei nu s-a prevăzut posibilitatea ca Primăria să urmărească șantierul de construire a parcării, să aibă un cuvânt de spus în alegerea materialelor ori în construcția propriu-zisă. Practic, Primăria lasă privații să facă cum vor, pe banii ei!

„Nu este prevăzută nici măcar o țintă maximă de preț, firmele pot să vină cu orice preț. (...) Ceea ce vedem naște semne de întrebare: nu există un proiect tehnic, se scoate o licitație unde cel care va oferta prețul cel mai mare va fi câștigător, în condițiile în care tot Primăria va plăti acel preț. Și dvs. puteți licita 5.000 de euro pe mp, că oricum vă recuperați banii când vindeți Primăriei”, a mai spus Liviu Sabău Popa.

Întrebat de BIHOREANUL dacă suspectează că această licitație este dedicată unei anumite firme, PSD-istul s-a ferit să tragă o asemenea concluzie, precizând că se rezumă doar să le prezinte orădenilor aceste aspecte privind licitația.

Madar si sabau popa
Liviu Sabău Popa (dreapta) și Adrian Madar (stânga) au ținut o conferință de presă comună

Primăria și CJ Bihor, în relație de vasalitate

În aceeași conferință de presă, Liviu Sabău Popa a prezentat propunerile pe care grupul consilierilor PSD le-a înaintat Primăriei, privind taxele de anul viitor. Printre altele, social-democrații susțin impozitarea la minimum a terenurilor și clădirilor deținute de orădeni, care au donat municipalității rețeaua de canalizare și apă, și taxe mai mici pentru serviciile unde documentele se eliberează electronic, ca o măsură de stimulare a acestei facilități.

Pe de altă parte, tot marți, colegul său Adrian Madar, care este și purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, a făcut o analiză financiară a județului Bihor, arătând că bugetul instituției conduse de Ilie Bolojan este suplimentat cu subvenții acordate de Primăria Oradea. „După preluarea puterii de către PNL, apare o operațiune economică aparte: subvenționarea activității CJ Bihor de către Primăria Oradea. CJ Bihor încasează subvenții în urma unor parteneriate, cel mai important este cel cu Primăria Oradea”, a declarat Madar, arătând că nu știe de ce anume Oradea dă bani Consiliului Județean Bihor, deoarece această informație nu se regăsește în documentele de buget, dar și că n-a mai găsit același model în alte județe din țară.

„Ce surprinde este acest tip de vasalitate între cele două instituții, care nu se justifică și nu cred că conduce la nimic bun”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD Bihor.

Cu același prilej, Madar a mai spus că la Primăria Oradea cheltuielile de personal au crescut în 2022, față de 2019, cu 27%, iar cele cu bunuri și servicii, cu 44%. „Cred că ar fi bine să spunem că am scăzut cheltuielile la Consiliul Județean, dar am scăpat de sub control la Primăria Oradea”, a declarat politicianul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!