"Nicio problemă"

Trotuarul amenajat pentru promenadă pe malul drept al Crişului Repede, în aval de Podul Ferdinand, a fost inundat joi şi vineri din cauza ploilor abundente. Chestionat pe marginea acestei situaţii, directorul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor, a declarat că acest fapt "nu este o problemă". "Promenada a fost proiectată să suporte un volum de apă de 90 de metri cubi pe secundă, iar ieri s-au înregistrat 137 de metri cubi pe secundă", a declarat Pasztor vineri pentru BIHOREANUL.

Directorul a mai precizat că este puţin probabil ca situaţia din aceste zile să se repete în viitorul apropiat. "În urma calculelor, acest nivel al apei este probabil să fie atins doar din cinci în cinci ani. Lucrările nu au fost afectate, singurul lucru care ar reprezenta o problemă ar fi dacă nivelul apei ar depăşi zidul de sprijin de pe taluz şi s-ar ajunge la zona verde", a mai spus directorul ABA Crişuri. Potrivit acestuia, volumul mediu de apă pe Crişul Repede este de 18 metri cubi pe secundă.

Costurile lucrărilor de amenajare a porţiunii malului Crişului dintre Podul Ferdinand şi fostul Centru de Calcul sunt estimate să se ridice la aproximativ 4 milioane de lei. Termenul limită pentru finalizarea lor este luna decembrie.

Felicitări cu critici

Senatorul PSD Ioan Mang s-a arătat vineri, într-o conferinţă de presă, reticent faţă de necesitatea şi calitatea lucrărilor comandate de Administraţia Bazinală Ape Crişuri în scopul amenajării malurilor râului din zona centrală a Oradiei.

"Am văzut amenajarea malurilor, ştiu că s-a lucrat intens, zi şi noapte, şi nu pot decât să-l felicit pe domnul director de la Ape Crişuri", a spus Mang, continuând apoi pe un ton critic: "Întrebarea pe care mi-o pun, însă, este dacă nu cumva s-a irosit milionul de euro cheltuit pe aceste amenajări".

Senatorul social-democrat şi-a justificat îndoiala afirmând că după ploile masive căzute în ultimele zile promenada amenajată în apropierea albiei râului a fost deja inundată.

De asemenea, Mang a spus că lucrarea realizată la comanda Admnistraţiei Bazinale Ape Crişuri, deşi "arată bine", va pune pe viitor problema costurilor de întreţinere, căci "cosirea ierbii va necesita cheltuieli permanente".