Într-o declaraţie politică dată publicităţii miercuri sub forma unui comunicat, senatorul PSD Bihor Ioan Mang face un adevărat rechizitoriu al metodelor prin care PDL încearcă să-şi păstreze puterea, aceasta fiind, în opinia parlamentarului social-democrat, singura preocupare a principalului partid de guvernământ, deloc interesat să caute soluţii pentru ameliorarea situaţiei cu care se confruntă cetăţenii.

PDL egal puşcărie!

Intitulat "Incompetenţii populişti din PDL, în goană disperată după voturi", textul semnat de Mang este, în fapt, o analiză a comportamentului PDL, sintetizată într-o frază-cheie:

"În 2012 nu ne vom confrunta doar cu un partid aflat la butoanele puterii, ci vom avea în faţă un adversar disperat să nu piardă. Un eşec electoral pentru mulţi pedelişti ar însemna un dezastru! Ar fi un dezastru pentru toţi incompetenţii cocoţaţi în funcţii publice, pentru toţi infractorii care au fraudat alegerile, pentru toţi corupţii care au ţepuit bugetul statului. Pentru foarte mulţi ar însemna chiar puşcăria! Tocmai de aceea ei nu vor să lase din mâini frâiele Puterii şi pentru asta sunt dispuşi să facă orice!".

În opinia senatorului Mang, "în loc să se concentreze pe îmbunătăţirea performanţei guvernamentale, PDL încearcă să păstreze puterea politică utilizând un întreg arsenal de şmecherii politicianiste, unele la periferia practicii democratice, altele situate deja în zona Codului Penal".

Albă ca... Portocala

În ce priveşte prima categorie de practici prin care PDL încearcă să-şi păstreze puterea, Mang a identificat ca "şmecherie politicianistă" încercarea democrat-liberalilor de a constiui o falsă "mare coaliţie" în jurul lor cu false structuri precum "Albă ca Zăpada", "Noua Republică" şi "Mişcarea Populară".

"Ideea este ca PDL să atragă în jurul său cât mai mulţi sateliţi, chiar dacă minusculi. Scopul scuză mijloacele, iar scopul este de a şterge imaginea de partid obosit şi de a-l prezenta drept unul dinamic şi cu resurse politice. Pentru a obţine acest lucru, liderii portocalii preferă calea mai uşoară: schimbă firma la partid! Nimeni din PDL nu se mai ocupă de buna guvernare şi de politici publice. Cu toţii sunt disperaţi să găsească formula politică magică prin care să se menţină la putere", spune Ioan Mang, criticând totodată şi tentativa PDL de a-şi schimba culoarea portocalie cu cea verde, tot pentru a păcăli electoratul.

Alianţa lichelelor

În context, senatorul PSD arată că "noua construcţie" plănuită în laboratoarele PDL are şi "menirea de a şubrezi poziţia USL", deoarece " pune la dispoziţia liberalilor nemulţumiţi o barcă ideologică în care aceştia să poată sări fără prea mari remuşcări". Mang concluzionează că "Guvernarea lui Traian Băsescu şi Emil Boc s-a sprijinit şi până acum pe dezertori şi trădători. PDL nu face altceva decât să continue această linie şi să se salveze de la naufragiu cu ajutorul lichelelor!"

De asemenea, Mang afirmă că atât comasarea alegerilor locale şi generale, cât şi reorganizarea administrativ-teritorială, chiar dacă pot crea un haos fără precedent, sunt dorite de PDL tot pentru a frauda alegerile. În opinia senatorului PSD, precedentul a fost creat la alegerile parţiale din Neamţ, unde un candidat PDL a câştigat practicând mita electorală şi profitând de "confuzia semănată în rândul unei populaţii dezinteresate de politică şi sărăcită sistematic" tocmai pentru ca voturile să fie mai uşor cumpărate, "mai ales că puşculiţa PDL este plină cu bani din contractele preferenţiale acordate clientelei de partid!".

În pofida diagnosticului făcut, Mang se arată totuşi optimist în finalul declaraţiei date publicităţii. "Am încercat să analizez toate aceste practici nedemocratice şi ilegale ale PDL pentru a-i pune în gardă pe români şi pentru a le arăta portocaliilor că le cunoaştem intenţiile. Trebuie să fim conştienţi că disperarea pedelistă o putem contracara doar prin mobilizare şi organizare exemplare şi printr-o atitudine civică activă. În final, doresc să le transmit PDL-iştilor că toate încercările şi tertipurile lor sunt în zadar: anul viitor vor pierde alegerile!", şi-a încheiat textul senatorul Ioan Mang.