Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, l-a luat în colimator pe ministrul Tehnocrat al Transporturilor, Sorin Buşe, bihorean la origine, care acum trei săptămâni a anunţat că în judeţ vor fi derulate în următorii ani construirea centurii metropolitane a Oradiei, dar şi a centurilor Aleşd şi Beiuş-Ştei, cu fonduri UE, în baza faptului că proiectele fac parte din Master Planul General de Transport al României, adică strategia în acest domeniu până în anul 2030.

Tehnocrat penal

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, Mang s-a lăudat că PSD Bihor are destui candidaţi şi nu apelează la „importuri”, aşa cum face PNL cu ministrul tehnocrat, despre care a afirmat că ar putea fi cercetat penal, pentru „foloase nemateriale necuvenite, în scop electoral”, la fel cum este cercetat de DNA deputatul Sebastian Ghiţă, acuzat că în 2012 a finanţat o vizită a fostului premier Tony Blair la Bucureşti, pentru a-i face campanie lui Victor Ponta, în schimbul candidaturii într-un colegiu din Prahova.

Mang a început atacându-l întâi pe primarul Ilie Bolojan, iar apoi pe Buşe, pe care acesta îl vrea candidat pe listele PNL Bihor la deputăţie. „Nu cred că este cazul, nici dacă am fi fost la putere, să defilez pe-aici cu un ministru care în ultimele două săptămâni de mandat să-mi promită marea cu sarea şi apoi îşi dă demisia şi pleacă, să vină să candideze de-aici”.

Buşe, ca Ghiţă

Mang a continuat spunând că „sper să nu fie pe listă domnul ministru, pentru că unii şi-ar putea pune întrebarea că s-a folosit de informaţii publice şi chiar s-au promis chestiuni publice (n.r. – proiectele anunţate pentru Bihor) doar ca să păcălească electoratul, să tragă nişte voturi, adică foloase nemateriale necuvenite, pentru campania electorală”.

„Am un coleg, eu, care a fost chemat la DNA pentru că se spune că o persoană privată (n.r. – Sebi Ghiţă) a sponsorizat, din bani privaţi, o vizită privată, a cuiva, doar ca să i se ofere un colegiu după aia? Este în această situaţie un ministru care vine şi face promisiuni din bani publici, care sunt neacoperite de adevăr, ca să fie pus pe listă, să atragă voturi? Care-i diferenţa între ei?”, a mai spus Mang, făcând comparaţia între prietenul lui Ponta şi actualul ministru al Transporturilor.

Master Planul României, o „minciună”

În condiţiile în care cele trei proiecte anunţate de Sorin Buşe pentru Bihor sunt, de fapt, incluse în Master Planul General de Transporturi al României, strategie în baza căreia UE va finanţa proiectele de infrastructură din ţara noastră până în 2030, reporterul BIHOREANULUI l-a întrebat pe preşedintele PSD Bihor de ce consideră că aceste proiecte sunt doar „o promisiune” despre care susţine că nu se va îndeplini pentru că, mai mult, este „o minciună”.

Răspunsul lui Mang e că tehnocraţii au inclus în document prea multe proiecte, iar sumele alocate de UE României nu le vor acoperi pe toate, aşa că unele proiecte vor trebui „scoase” şi altele  vor fi „adăugate”. „Există o sumă de bani pe care o are alocată România, pe această sumă s-a făcut un Master Plan convenit de toate partidele (n.r. - de fapt o propunere, mult modificată prin strategia recent trimisă la Bruxelles). Să vină astăzi un Guvern, care cu două luni înainte de alegeri să facă alt Master Plan, care necesită o sumă dublă de bani, şi să spui că poate fi acoperit, mi se pare o minciună”, a spus şeful PSD Bihor.

El a adăugat, retoric: „Întrebarea e care proiecte vor fi făcute când tu ştii că ai numai jumătate din bani? Şi, în loc să fi lăsat un Master Plan convenit cu toate partidele, vom sta la cacealma şi vom vedea ce proiecte vor fi scoase şi ce proiecte vor fi puse. Că aşa putem promite orice”...