PSD a decis luni să nu susțină proiectul de lege propus de PNL pentru a-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un mandat de senator.

Decizia a fost luată luni, în unanimitate, în Biroul Permanent Național. Înainte de ședință, președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a declarat jurnaliștilor că nici el nu susține amendamentul de lege.

„Cu certitudine, o să vă spun după ce o să mă consult cu colegii mei. Dacă doriți părerea mea personală pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din parlament să nu votăm un astfel de proiect”, a declarat Marcel Ciolacu la sediul PSD.

Ulterior, Ciolacu l-a anunțat pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, despre decizia luată.

Amendamentul la legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost depus de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache și prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. 

„A fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea inițiative pentru că totuși suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, după ședința social-democraților.

Merită menționat însă că, în urmă cu 20 de ani, PSD a introdus același amendament în legea electorală valabilă atunci, pentru a-i permite președintelui Ion Iliescu să candideze la Parlament.

Nu este clar ce se va întâmpla mai departe cu acest proiect de lege. Luni, PNL a decis să nu îl pună pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, ci să sesizeze Biroul Electoral Central, ca acest organism să se pronunțe asupra amendamentului.

Dacă legea nu va fi modificată, președintelui Klaus Iohannis îi mai rămâne opțiunea demisiei din funcție, pentru a putea candida la Senatul României. Săptămâna trecută, Administrația Prezidențială preciza că Iohannis își va duce mandatul la final, adică nu-l va încheia mai repede de 20 decembrie 2024. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!