Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu un proiect de lege iniţiat de colegii de la putere, privind aşa numita „stimulare a participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familiile defavorizate”, cu vârste între 3 şi 6 ani, care va  obliga primăriile ca din fonduri proprii să acorde lunar câte un „tichet social” în valoare minimă de 50 lei, care va putea fi folosit pentru achiziţia de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite.

„În Senat proiectul a trecut deja cu largă majoritate, acum este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi are toate şansele să devină lege şi să ajungă la promulgare într-o lună, o lună şi jumătate”, a spus Cseke.

Deputatul UDMR a explicat că proiectul legislativ „aruncă în cârca administraţiilor locale o nouă sarcină, fără a aloca şi resursele financiare necesare”, întrucât primăriile vor fi obligate să acorde noul ajutor fără a primi şi fonduri pentru acoperirea acestuia. „Dacă s-ar dori un program guvernamental de acest gen, aş fi de acord, dar să obligi primăriile să dea banii nu este corect, contravine principiului autonomiei locale”, a spus Cseke.

El a arătat, de asemenea, că potrivit noului proiect, primăriile vor putea acorda tichete sociale în valoare mai mare de 50 lei, ceea ce ar institui discriminări între copiii dintr-o localitate faţă de cei din altă localitate. „O primărie bogată poate da 200 de lei, iar alta din vecinătate dă 50 de lei. Cu ce este vinovat copilul din această localitate faţă de cel din cealaltă? Nu există principiul echităţii, pentru că toţi cei care îndeplinesc anumite condiţii trebuie să beneficieze de acelaşi tratament”, a explicat deputatul.

Cseke a spus, de asemenea, că noul proiect, odată devenit lege, va da posibilitatea ca primarii să folosească tichetele sociale pentru a-şi asigura voturile părinţilor, la fel cum se întâmplă şi cu alte forme de ajutoare care sunt utilizate ca instrumente electorale, mai ales că a fost promovat în aşa fel încât să-şi arate efectele din viitorul an electoral.