Apropierea alegerilor locale de anul viitor pare să trezească din amorţiere opoziţia locală. Consiliul Local a hotărât marţi, cu 19 voturi pentru, contractarea unei scrisori de garanţie bancară în valoare de 900.000 euro cu care societatea Termoficare va garanta pentru Electrocentrale plata către firma Matrai Eromu a cărbunelui pe care îl va folosi la iarnă pentru încălzirea oraşului.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor au mai hotărât, tot cu voturile majorităţii PNL-UDMR, mandatarea societăţii Termoficare să facă demersuri pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor pentru intregrarea în sistemul de încălzire al oraşului a noii centrale pe gaz devenind astfel producător, nu doar distribuitor, de energie termică. Cei patru consilieri ai PSD prezenţi în sală au votat "împotrivă" la ambele proiecte de hotărâre. 

Împotrivă!

Social-democraţii au avut obiecţiuni nu atât faţă de activitatea societăţii Termoficare, cât faţă de cea a directorului general al acesteia, Stănel Necula, în paralel administrator special la CET.

"Este legal să garanteze pentru achiziţia cărbunelui administratorul societăţii Termoficare care este şi administrator special la Electrocentrale? Este normal ca distribuţia să susţină şi pierderile producţiei?", a citit de pe o foaie consiliera Debelka Boglarka.

O problemă similară a ridicat şi social-democratul Ioan Bonchiş. "Este normal şi legal să avem un manager plătit cu două salarii din două locuri diferite? Chiar nu se găseşte în Oradea un manager care să preia una dintre cele două societăţi?", a întrebat consilierul.

Stănel Necula, care a preluat în octombrie 2013 funcţia de administrator special al Electrocentrale, societate aflată în insolvenţă care administrează CET-ul pe cărbune, este în paralel, din iunie 2015, şi administratorul societăţii Termoficare, specializată în transportul şi distribuţia agentului termic primit din centrală. Pentru munca depusă, Necula câştigă, cumulat, circa 3.000 euro pe lună.

O situaţie provizorie...

În apărarea lui Necula, primarul Ilie Bolojan a spus că este doar o situaţie provizorie. "Coordonarea sistemului de termoficare în mod unitar este o necesitate. Din acest motiv, domnul Necula coordonează atât Electrocentrale, care se află în insolvenţă, cât şi societatea Termoficare. Este însă doar o situaţie temporară, de tranziţie. Electrocentrale se afă în insolvenţă şi poate intra în faliment", a spus edilul.

Producătorul de energie termică, Electrocentrale, a intrat în insolvenţă în vara anului 2013, după ce acumulase datorii de 320 milioane lei. Planul de reorganizare prevede ştergerea a 87% din datorii, spre nemulţumirea firmelor care au de recuperat bani de la societate.

"Să dea salarii mai mari!"

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentaţii PSD au refuzat să voteze extinderea cu 60 de hectare a suprafeţei parcului industrial Eurobusiness II construit pe amplasamentul fostului tancodrom din strada Ogorului. Social-democraţii au încercat să pună presiune pe municipalitate să condiţioneze acordarea de teren investitorilor de obligarea acestora să îşi asume un nivel minim al salariilor.

"Propun să amânăm acest proiect de pe ordinea de zi până vom găsi o soluţie prin care să prevedem un nivel de salariu minim care să se acorde în aceste parcuri industriale sau profilurile de activitate care se fac aici. Altfel o să ne trezim că oferim facilităţi fiscale pentru construirea de show-room-uri auto", a cerut Doina Bunea în numele grupului PSD.

Cererea social-democraţilor de a forţa creşterea salariilor din Oradea nu este nouă, dar primarul o consideră nerealistă. "Impunerea de condiţii restrictive de tip salariu minim sau un anumit profil reduce foarte mult competitivitatea oraşului", a spus edilul.

Potrivit primarului, salariile în Oradea ar putea creşte peste câţiva ani când toate parcurile industriale ale oraşului vor fi pline şi va apărea în mod natural o presiune pe firme să majoreze retribuţiile ca să îşi păstreze angajaţii calificaţi sau să facă noi angajări.

Până la urmă, proiectul de hotărâre privind extinderea parcului industrial cu 60 de hectare a fost adoptat cu 19 voturi din partea majorităţii PNL-UDMR, în vreme ce social-democraţii au preferat să se abţină de la vot.