Consilierul Local PSD Oradea Adrian Madar propune ca municipalitatea să îşi înfiinţeze o companie specializată în reabilitarea termică a blocurilor, după modelul comunei Sânmartin, al cărei primar, Cristian Laza, a făcut acest lucru, reuşind să finalizeze în doi ani şi jumătate 8 dintre cele 36 de blocuri din comună, la preţuri mai mici decât cele din Oradea.
Madar acuză, de altfel, Primăria municipiului că încasează de la proprietarii blocurilor mai mulţi bani decât se prevede în proiectele europene pentru finanţarea acestui tip de lucrări.
Fruntaşi la sat
"Noi am început în urmă cu doi ani şi jumătate reabilitarea termică a blocurilor, pe OUG 18/2009, am înfiinţat o societate în subordinea Consiliului Local, SPAS Construct, cu 11 angajaţi, şi din 26 de blocuri am reuşit să finalizăm reabilitarea a 8 blocuri, la alte două blocuri lucrările sunt în curs, cu costuri mici. Reabilitarea unui bloc de aproape 1.200 metri pătraţi cu 20 de apartamente a costat 290.000 lei şi contribuţia proprietarilor a fost de 10%", a spus primarul de Sânmartin, Cristian Laza, într-o conferinţă de presă la care a participat, luni, alături de consilierul local PSD de Oradea, Adrian Madar.
Laza a afirmat că a optat pentru înfiinţarea unei firme care să reabiliteze blocurile, subordonate Consiliului Local, deoarece a remarcat că "firmele private nu se înghesuie la astfel de lucrări, unde e mult de muncă şi migală, iar profiturile sunt mici", dar şi că, având o societate pe care o controlează, speră ca "până la sfârşitul mandatului să terminăm reabilitarea tuturor blocurilor din comună".
Model pentru Oradea
Pe de altă parte, Madar a afirmat că reuşita Primăriei Sânmartin ar trebui să fie un model pentru municipalitatea orădeană, care are mari problema în reabilitarea termică a blocurilor.
Madar a spus că Primăria Oradea a întocmit încă din 2009 o procedură de lucru pentru programul de reabilitare a blocurilor, un asemenea program multianual datând din 2012, dar fără a şti dacă a fost actualizat ulterior.
Madar a acuzat, însă, nu doar lentoarea, ci şi costurile mai mari existente în Oradea pentru asemenea lucrări. Consilierul PSD a afirmat că Oradea a câştigat 11 proiecte cu finanţare europeană pentru reabilitarea a 47 blocuri, în valoare de 28,3 milioane lei, din care 15,9 milioane lei sunt nerambursabili şi 4,8 milioane lei este contribuţia municipalităţii, restul fiind a asociaţiilor de proprietari, care ar fi obligate la contribuţii peste cele prevăzute în proiecte.
"Pentru persoanele fizice contribuţia trebuie să fie între 3,5% şi 25%, dar în Oradea contribuţia cetăţenilor este de 27%", a spus Madar, afirmând că dacă în Sânmartin reabilitarea unui bloc de 1.145 metri pătraţi a costat sub 400.000 lei, în Oradea cea a unui bloc cu 5.511 mp costă 2,9 milioane lei, deci în Sânmartin reabilitarea are un preţ de 330 lei/mp, în timp ce în Oradea preţul este de 518 lei/mp.
În centru da, în cartiere nu
De asemenea, Madar susţine că întreaga atenţie a municipalităţii orădene este concentrată pe lucrări în centrul oraşului, inclusiv pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, în timp ce periferia este ignorată.
Concluziile, a arătat consilierul PSD, sunt că "prima impresie a vizitatorilor care vin în Oradea este dată de culoarea blocurilor, monumente ale epocii comuniste", "aspectul învechit al blocurilor indică sărăcie", "banii de investiţii din zonele de blocuri sunt duşi în centru", iar "subiectul este neinteresant pentru Primărie, care nu s-a implicat decât formal în rezolvarea acestuia".
"Noi încercăm să punem ca prioritate omul şi cetăţeanul", a spus reprezentantul PSD.