Situaţie unicat la Marghita, ilustrativă pentru obedienţa PSD faţă de UDMR în judeţul Bihor. La alegerea viceprimarului municipiului, consilierii PSD l-au votat pe candidatul grupului UDMR, chiar dacă unul dintre propriii lor colegi de partid, Cristian Pop, fusese propus pentru această funcţie de către primarul independent Marcel Sas Adăscăliţii.

Şedinţa de constituire a Consiliului Local Marghita în cadrul căreia a fost ales şi viceprimarul municipiului, Demián Zsolt, până în prezent consilier al fostului edil şef UDMR-ist Pocsaly Zoltán, a avut loc vineri, la ea participând 13 din cei 16 membri ai deliberativului local aleşi la scrutinul din 27 septembrie.

PSD, pro-UDMR

Primarul independent Marcel Sas Adăscăliţii l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe consilierul local Cristian Pop, ales pe lista PSD, însă acesta nu a întrunit decât 5 sufragii, pe al său şi pe cele 4 ale consilierilor PNL, iar asta fiindcă ceilalţi 3 consilieri PSD l-au preferat pe candidatul propus de UDMR, Demián Zsolt, care a strâns deci 9 voturi, cu tot cu cele 6 din partea colegilor udemerişti.

Consiliul Local Marghita este format din 16 membri, număr par, întrucât actualul primar independent candidase şi pentru un loc în deliberativul local, iar după validarea sa ca edil şef acest loc nu a fost redistribuit niciunui alt partid.

Din acest total, 6 sunt din partea UDMR, 6 din partea PNL (numai 4 fiind însă validaţi până la şedinţa de constituire a Consiliului Local), iar 4 din partea PSD.

Prin alegerea viceprimarului UDMR cu voturile PSD a fost consfinţită, practic, viitoarea alianţă majoritară care va conduce municipiul în următorii patru ani.

"Ne vindem!"

Faptul că reprezentanţii PSD din Consiliul Local au preferat să voteze un viceprimar UDMR cu toate că îl puteau impune pe propriul lor coleg de partid, folosind şi voturile consilierilor PNL, a stârnit nemulţumirea unor membri PSD Bihor, revoltaţi că şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, este interesat să menţină şi în următorii patru ani alianţa pe care au avut-o şi în conducerea judeţului în cei patru ani precedenţi.

Unul dintre membri PSD Bihor, Ionuţ Petrică, a şi făcut, de altfel, un comentariu dur pe Facebook, nemulţumit de linia impusă de Mang organizaţiei judeţene, pornind de la ruşinosul episod al alegerii viceprimarului din Marghita.

"Poate mă ajută cineva cu acel răspuns...nu ştiu...oricine...sau poate domnul Ioan Mang! Cum se poate face ca la municipiul Marghita, azi, când s-au făcut alegeri pentru funcţia de viceprimar al municipiului, prin hotărârea şi decizia DUMNEAVOASTRĂ, 3 consilieri locali PSD Marghita să nu PROPUNĂ, SUSŢINĂ sau să VOTEZE în funcţia de viceprimar, pe domnul Cristi Pop, consilier local PSD Marghita pe poziţia nr. 3 şi aflat la al doilea mandat? Cum, domnule Ioan Mang?", a scris pesedistul.

Acesta consideră, în aceeaşi postare, că şeful organizaţiei judeţene a greşit şi în ce priveşte acceptarea pe lista PSD Bihor pentru Camera Deputaţilor, pe poziţia a doua, candidatura clujencei Steluţa Cătăniciu, o traseistă din punct de vedere politic, abia înscrisă în această vară în PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu, patronal Antenei 3: "Cum se poate face să avem pe un loc eligibil pe lista de parlamentare un "stranier"? Noi nu avem oameni competenţi în Bihor? Ni se impun de la centru, dar cedăm aşa uşor? Ne vindem aşa uşor? Răspund eu: DA! Ne vindem!".

I se cuvenea... etnic

Pe de altă parte, noul viceprimar UDMR-ist al Marghitei, oraş în care circa 60% din populaţie este formată din etnici români, iar 40% din etnici maghiari, consideră că funcţia i s-ar fi cuvenit în mod logic unui reprezentant al partidului său, "deoarece considerăm că ambele etnii trebuie reprezentate în conducerea oraşului".

Într-o postare pe Facebook, Demián Zsolt a arătat că PNL şi PSD nu au avut propuneri pentru postul de viceprimar, pesedistul Cristian Pop fiind propus de primarul independent Marcel Sas Adăscăliţii, însă "rezultatul votului secret a fost de 9 la 4 voturi în favoarea mea".

"Multumitā celor 6 voturi din partea UDMR respectiv 3 din partea PSD, Marghita are viceprimar maghiar, în persoana mea. Sunt însā viceprimarul tuturor, fiecare cetātean putând conta pe mine! Multumesc pentru încredere!", a transmis noul viceprimar, dezvăluind şi el, practic, alianţa "din umbră".