Rocadă PNL-UDMR

Consilierii judeţeni au fost chemaţi, joi, să aprobe noua organigramă a Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, externalizarea unora dintre serviciile sociale asigurate până acum de către această instituţie în favoarea unor ONG-uri de profil, precum şi rocada convenită politic între PNL şi UDMR pentru ca locul managerului DASPC Szarka Arpad (foto) să fie luat de liberalul Ioan Puia, iar UDMR-istul să preia funcţia de director general adjunct deţinută până acum de reprezentantul PNL.

Deşi părea o simplă formalitate, întrucât încă din 2008, după alegerile locale, algoritmul dintre PNL şi UDMR prevedea ca şefa DASPC să revină liberalilor, chestiunea a suscitat discuţii şi chiar apostrofări tocmai din partea PDL şi PSD, formaţiuni care nu au niciun interes direct în acest subiect.

Cel care a dat tonul controversei a fost democrat-liberalul Ionel Avrigeanu, care nu a pierdut prilejul de a sublinia că Puia a fost chelner "la bază", şi care a spus că "domnul Szarka a fost şi este un profesionist desăvârşit, iar noi nu putem decât să deplângem această schimbare a sa din funcţia de manager al DASPC".

Lui Avrigeanu i s-a alăturat apoi şi social-democratul Mihai Bar, care - în stilul specific - nu doar că l-a elogiat pe Szarka, dar i-a şi criticat pe reprezentanţii PNL şi UDMR pentru rocadă. "Cine sunteţi, voi, fraţilor, să faceţi schimbări de felul acesta?", s-a revoltat Bar.

Neruşinare

Faptul că PDL şi PSD nu prididea să-i aducă elogii lui Szarka, deşi i-a măgulit pe reprezentanţii UDMR, i-a făcut totuşi şi să critice demagogia lui Avrigeanu şi a lui Bar.

"Nu vă e ruşine?", l-a întrebat Szabo Odon pe Bar, amintindu-i că în 2008, profesionistul Szarka era directorul general al Casei Judeţene de Pensii, ceea ce nu a oprit coaliţia PDL-PSD de atunci să-l schimbe cu Leontin Ţîrle. "N-aţi fost în stare să vă ţineţi de cuvânt ce aţi promis atunci, iar a-l plânge azi pe domnul Szarka nu e corect", a spus liderul grupului UDMR din CJ, amintind că atât PSD, cât şi PDL au promis în 2008 că nu se vor "atinge" de oamenii UDMR.

Tot Szabo Odon a precizat că funcţia de manager al DASPC a fost atribuită prin înţelegere politică PNL, în 2008, iar prin rocada făcută acum între Szarka şi Puia UDMR nu face decât să respecte vechea înţelegere. "Noi, chiar dacă ne doare uneori, respectăm cuvântul dat", a punctat Szabo Odon.

Dacă acesta l-a pus la punct pe Bar, vicepreşedintele Alexandru Kiss a făcut acelaşi lucru cu PDL-istul Ionel Avrigeanu. "Păcat că nu aţi făcut scandal şi în 2008, când l-aţi schimbat pe domnul Szarka, deşi aţi promis în scris că nu veţi face asta", a spus Kiss. De asemenea, vicele CJ a dat dovadă de eleganţă şi s-a referit şi la partenerul liberal: "De ce îi tăiem noi acum aripile domnului Puia? De unde ştiţi că va fi incapabil?", a întrebat Kiss, fără a primi niciun răspuns.

În cele din urmă, rocada a fost aprobată cu 22 de voturi din partea PNL, UDMR şi PSD, în timp ce reprezentanţii PDL s-au abţinut.

Reorganizare

Pe cât de vii au fost discuţiile despre şefia DASPC şi despre înţelegerile politice realizate ori încălcate de partide, pe tot atât de inexistente au fost dezbaterile privind reorganizarea acestei instituţii.

Practic, noua organigramă a DASPC a fost votată în unanimitate, în mai puţin de 30 de secunde. Ea prevede desfiinţarea unei funcţii de director general adjunct şi a altor şase funcţii de conducere, precum şi micşorarea cu 38 de posturi a aparatului propriu al instituţiei, astfel că numărul total de angajaţi va scădea de la 204 la 183. De asemenea, în centrele de plasament şi de îngrijire din subordinea DASPC Bihor au fost tăiate două de posturi de conducere şi alte 20 de execuţie.

Tot în mai puţin de 30 de secunde, şi tot în unanimitate, a fost votată şi externalizarea unora dintre serviciile sociale prestate până acum de către DASPC, astfel încât pe viitor ele vor fi asigurate de către ONG-uri specializate şi acreditate ca furnizori de servicii sociale.

Potrivit hotărârii adoptate, primele unităţi din subordinea DASPC unde se va trece la externalizarea serviciilor sociale sunt Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Oradea; Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Tinca; Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi Popeşti; Centrul de Plasament nr.2 Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament I Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament II Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament III Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament IV Oradea; Locuinţă Moderat Protejată Apartament V Oradea; Locuinţă Maxim Protejată Casa Franz Max Oradea; Locuinţă Maxim Protejată Casa Frankfurt Oradea.

Pentru externalizarea serviciilor sociale din aceste unităţi DASPC va organiza licitaţii, ONG-urile interesate să preia activităţile fiind obligate să asigure în continuare aceleaşi prestaţii şi cel puţin la acelaşi nivel de calitate, dar în condiţiile în care se vor mulţumi cu mai puţini bani decât cei pe care îi cheltuie în prezent DASPC.