La Tribunalul Bihor s-a dezbătut, miercuri, procesul Loredanei Coste, fosta psihologă a Poliţiei Bihor, şi al agentului şef George Botto de la structura din Bihor a "Doi şi-un sfert", celebrul serviciu secret din subordinea Ministerului de Interne.

Cei doi au fost trimişi în judecată la începutul lunii noiembrie de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată după ce, pe 25 octombrie, au fost prinşi în flagrant în urma unei acţiuni a poliţiştilor DGA Bihor, în momentul în care primeau 7.000 de euro, o tranşă din suma totală de 39.000 euro pe care ar fi pretins-o de la un afacerist orădean, în numele unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor şi din care încasaseră deja 11.000 de euro.

În faţa procurorilor, cei doi au dat declaraţii contradictorii. Iniţial, Botto a negat că ar avea vreo legătură cu şpaga, susţinând că doar a însoţit-o pe psihologă la întâlnirea cu afaceristul, în timp ce femeia se jura că a cerut doar 7.000 de euro şi nu ştia nimic despre sumele pretinse şi primite anterior. În final, însă, după ce procurorul le-a prezentat probele strânse, cei doi au recunoscut tot.

La fel au făcut şi în faţa judecătorului, unde au solicitat să fie judecaţi după procedura simplificată, care presupune reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Adică de la 2 ani (minimul) respectiv 10 ani (maximul) de închisoare, cât stabileşte Codul penal pentru trafic de influenţă, la 1 an şi 4 luni (minimul), respectiv 6 ani şi 8 luni (maximul).

Verdictul în caz se va da peste o săptămână. Până atunci, cei doi foşti poliţişti vor rămâne în continuare în arest, căci instanţa a decis să menţină măsura, ca legală şi întemeiată. Oricum, sentinţa nu va fi definitivă, ea putând fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.