Preşedintele patronilor bihoreni şi-a tras loc de muncă. La stăpân! După ce a adus în pragul falimentului Federaţia Patronilor Bihor, preşedintele Ioan Lucian s-a învârtit de un post confortabil în Consiliul de Administraţie al grupului de firme Selina.

De două luni, Puiu, cum îi spun prietenii, a fost trecut pe statul de plată al milionarului Beniamin Rus, pentru servicii de promovare a imaginii firmei...

Tamponare cu Opel

Ioan Lucian şi-a adus din nou în pragul falimentului organizaţia pe spinarea căreia şi-a construit imaginea. La numai un an după ce a scăpat de executarea silită pentru datoriile acumulate, Federaţia se află din nou pe buza prăpastiei.

Firma de leasing a companiei Opel West a cerut Tribunalului Bihor, în februarie 2012, insolvenţa Federaţiei. "Procesul s-a amânat pe sfârşitul lunii septembrie. Atunci, ori vor fi obligaţi la plată, ori vom cere continuarea procedurii de faliment", spune Lajos Szekely, directorul general al Group West, dealer autorizat Opel.

Lovit de o maşină

Directorul Szekely refuză să povestească cum a ajuns să bată sălile de judecată după banii firmei, dar oamenii de afaceri bihoreni spun că totul a pornit de la orgoliul lui Puiu, care a ţinut să se împăuneze cu o limuzină. Din considerente de imagine, preşedintele FPB a luat în leasing de la Opel West un Saab luxos pentru care n-a mai achitat ratele.

Membrii Federaţiei au crezut că era o sponsorizare, firma a crezut că are de-a face cu o închiriere, iar Lucian a sperat că va găsi o soluţie să rămână cu bolidul. După amânări repetate, firma şi-a recuperat maşina cu greu, ridicând-o în 2010 direct din stradă. Dar tot a rămas cu o gaură de 60.000 lei...

"Recuperat" de Selina

După ce a adus în ruină Federaţia, Lucian şi-a îndreptat atenţia către cea mai mare firmă de construcţii, angajându-se la patron ca "vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie" al grupului Selina. "Lucian nu face parte din aparatul de producţie. Colaborăm deja de două luni şi vă rog să mă credeţi că sunt un patron incomod. Pentru ceea ce am gândit eu, răspunde la exigenţe", îşi laudă noul colaborator Beniamin Rus, proprietarul Selinei. Iniţial, milionarul s-a gândit la Lucian chiar ca la un posibil înlocuitor. "Vă daţi seama că după atâţia ani şi la nivelul la care se aduc afacerile, nu mai am răbdare pentru tot felul de şedinţe, aşa că m-am gândit să mă reprezinte el", zice milionarul.

Ulterior s-a răzgândit şi i-a limitat atribuţiile, hotărând că de fapt are nevoie de un om cu experienţă care să se ocupe de imaginea firmei. Iar mai bună alegere decât Lucian n-a găsit. În fond, Puiu a ştiut întodeauna să cadă în picioare. Iar dacă a reuşit să dea luni de zile imaginea de partener credibil unei organizaţii falimentare, cu atât mai uşor îi va fi să facă PR unui colos adevărat, cu mii de angajaţi, precum Selina...


CĂDERE LIBERĂ
Adio, centru de afaceri!

Odată pornită pe panta falimentului, Federaţia Patronilor pare să nu se mai oprească. Organizaţia a câştigat în urmă cu doi ani o finanţare europeană de 4 milioane euro pentru un proiect transfrontalier vizând construcţia unui sediu nou pentru Camera de Comerţ Hajdu Bihar şi reabilitarea a 1.000 metri pătraţi din corpul C al Cetăţii ca Centru de afaceri care să fie gestionat de FPB. Anul trecut, îngrijoraţi că situaţia financiară precară a organizaţiei patronale va compromite proiectul şi îi va lăsa fără finanţare, ungurii au scos FPB din schemă.

Proiectul a fost preluat de Primărie şi se află în fază de implementare. Lucrările de reabilitare a imobilului sunt în curs de licitare şi vor trebui finalizate înainte de sfârşitul anului, atâta doar că municipalitatea se pregăteşte să denunţe contractul de concesiune al spaţiului încheiat pe 15 ani cu FPB. "Vom vedea contextul legal, dar de vreme ce Primăria se ocupă de tot proiectul nu înţeleg de ce spaţiul să revină Federaţiei", explică Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Nici primarul Ilie Bolojan nu e interesat să cadorisească organizaţia cu un spaţiul ultracentral pus la punct. "Sunt convins că Primăria va şti să gestioneze un centru de afaceri foarte bine", zice edilul. Până la încheierea ediţiei, Ioan Lucian nu a putut fi consultat cu privire la soarta proiectului iniţiat în urmă cu trei ani, reprezentantul patronilor bihoreni având telefonul închis.