Cunoscutul intreprinzător imobiliar Călin Raita are din nou probleme. Judecat deja pentru că şi-a înşelat furnizorii de materiale de construcţii cu peste 700.000 de lei, bărbatul a fost din nou trimis în faţa instanţei. De astă dată pentru o fraudă de 5 milioane de euro în dauna Băncii Italo Romena şi a clienţilor săi din cartierul de vile din Paleu, cărora le-a vândut imobilele scoase de sub ipoteca băncii folosindu-se de adeverinţe bancare false dar, culmea, legalizate de cunoscutul notar orădean Ilie Drăgoiu.

Deşi părtaş la frauda afaceristului şi chiar cercetat laolaltă cu acesta, notarul a fost "spălat" de procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Oradea pe motiv că nu avea obligaţia de a verifica autenticitatea unui înscris decât dacă ar fi avut dubii. Ceea ce, evident, în cazul unui client "serios" ca Raita nu era cazul...

15 Raita la birou_1.jpgDin civil în penal

Scandalul legat de frauda bancară pusă în practică de Călin Raita a izbucnit în 2009 şi a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL. La acea vreme, Banca Italo Romena a deschis, unul după altul, 43 de procese civile în care îl acuza pe afacerist că a radiat abuziv ipoteca şi a vândut tot atâtea imobile pe care le pusese gaj pentru a obţine 9 contracte de împrumut, încheiate în perioada 2008-2009 atât în nume personal, cât şi al firmelor sale, creditele totalizând 5 milioane de euro.

Deşi în cazul unor astfel de fraude, băncile sunt cele care se adresează Poliţiei sau Parchetului, de astă dată reclamaţia a făcut-o unul dintre proprietarii imobilelor, care risca să rămână fără casă din cauza procesului demarat de Banca Italo-Romena, care, în timpul proceselor, a solicitat punerea sub sechestru a proprietăţilor vândute de Raita.

Legalizări pe fax

15 dragoiu.jpgÎn timpul anchetei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit că adeverinţele bancare false au fost realizate pe calculator, ulterior fiindu-le "lipite", prin scanare, antetul şi ştampila băncii, plus semnătura directorului acesteia. Ulterior, documentele astfel contrafăcute erau legalizate la notarul public Ilie Drăgoiu (foto) ca şi cum ar fi fost copii ale unor acte originale, apoi înaintate Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru radierea ipotecilor, iar în final imobilele erau vândute rapid. Evident, cu acte încheiate la acelaşi notar.

Poliţiştii au stabilit că pentru nici una din cele 43 de adeverinţe false pe care le-a legalizat Drăgoiu nu solicitase documentele în original, aşa cum trebuia să facă. Le-a semnat pe bandă rulantă şi, în unele cazuri, şi-a pus ştampila chiar pe documente trimise pe fax. Asta cu toate că, potrivit legii, notarii publici certifică faptul că o copie este conformă cu originalul doar dacă văd actul iniţial.

Suspectându-l de complicitate, Teofil Ilisie, procuror la Parchetul Oradea, a sesizat Parchetul Curţii de Apel Oradea, cel competent în cazul anchetelor care îi vizează pe notari, solicitând cercetarea lui Drăgoiu pentru fals intelectual în formă continuată.

Notarul, ca primarul

Procurorii de la Parchetul Curţii au terminat ancheta în cazul notarului cu o celeritate vecină cu superficialitatea! Astfel, dosarul lui Drăgoiu a fost înregistrat anul trecut pe 20 iulie, ca două luni şi jumătate mai târziu, pe 10 octombrie, să fie deja soluţionat prin neînceperea urmăririi penale. Motivul? Procurorul au înghiţit pe nemestecate declaraţiile notarului, care a susţinut că a autentificat copiile pentru că avea un volum foarte mare de muncă şi nu a avut timp să verifice autenticitatea înscrisurilor.

În plus, a spus Drăgoiu, nici nu era obligat să facă acest lucru decât în situaţia în care ar fi avut dubii. Ceea ce nu era cazul, pentru că, după cum a argumentat în faţa procurorului, "soţii Raita erau clienţi potenţi financiar". Pe de altă parte, însă, notarul a susţinut că - atenţie! - la vânzarea imobilelor (operaţiune pe care tot el o legaliza) Raita prezenta toate actele în original, inclusiv adeverinţa bancară. Altfel spus, a văzut cu ochii lui acte originale care, însă, nu au existat niciodată! Sau, şi mai pe româneşte, notarul a minţit.

Falsuri profesioniste

În ciuda explicaţiilor trase de păr, procurorul, al cărui nume reprezentanţii Parchetului refuză să-l divulge, a considerat că în cazul notarului "nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii" care i se impută. Argumentele sunt, însă, subţiri. "S-a reţinut că notarul public Drăgoiu Ilie a avut convingerea că adeverinţele prezentate sunt reale, cu atât mai mult cu cât semnăturile reprezentanţilor unităţilor bancare şi impresiunile de ştampilă reproduse ilegal păstrau aparenţa de legalitate", se specifică în răspunsul transmis la solicitarea BIHOREANULUI, răspuns preluat din rezoluţia NUP.

Şi unde se mai găseşte o circumstanţă în favoarea notarului: vezi Doamne, falsurile erau prea bine realizate. "Se reţine şi gradul înalt de realizare al adeverinţelor falsificate, stabilindu-se că, în mod obiectiv, notarul public nu putea avea reprezentarea caracterului fals al acelor înscrisuri". Cât despre originalele pe care notarul se jură că le-a văzut, rezoluţia nu mai spune nimic. Nici nu avea cum, din moment ce expertiza criminalistică efectuată de poliţişti stabilise deja că acestea nu există.

Judecat şi cercetat

În vreme ce notarul a scăpat bine-mersi de acuzaţii, Călin Raita a fost trimis în judecată pentru ingineriile imobiliare şi va răspunde pentru acuzaţia de uz de fals, căci poliţiştii nu au reuşit s-o dovedească şi pe cea de fals, adică să demonstreze că tot el e cel care a măsluit actele. "Sunt documente fabricate cu ajutorul unui calculator şi al unui copiator, dar cine, unde şi cum - nu s-a putut stabili", spun surse din rândul anchetatorilor.

Pe de altă parte, cercetările continuă împotriva omului de afaceri şi pentru înşelăciune, faţă de locatarii vilelor din cartierul din Paleu. Asta pentru că, odată dovedite false, adeverinţele de care s-a folosit Raita vor fi anulate de instanţă şi, ca urmare, ipoteca va putea fi înscrisă în favoarea băncii, din nou, în colile funciare ale imobilelor vândute. Dar "Superconstructorul" şi-a făcut-o cu mâna lui, cum ar spune unii, chiar dacă, e drept, s-a ajutat şi de cea a notarului.


ŢEAPA GSV
Escroc cu boschetari

Călin Raita a mai fost trimis în judecată, în 2010, pentru că a înşelat 11 firme de la care cumpărase materiale de construcţii în valoare de 700.000 lei, plătind cu file cec şi bilete la ordin în numele firmei GSV Exim, pe care apoi a cesionat-o unui ţăran lipit pământului, fără ca acesta să ştie măcar ce i se întâmpla.

Povestea escrocheriei a fost prezentată de BIHOREANUL în 2009, fiind dezvăluită chiar de bărbatul de 27 de ani fraierit de Raita, Ioan Damian. Tânărul fusese racolat de finul lui Raita sub pretextul că împreună vor înfiinţa o firmă iar apoi, ca să vezi potrivire, a fost dus să semneze pentru preluarea firmei lui Raita tot la notarul Ilie Drăgoiu, fără ca acesta să-i spună ce iscălea. "Raita Lăcrămioara mi-a predat cartea de identitate a viitorului asociat şi actele societăţii, iar a doua zi persoana a venit şi le-a semnat", a recunoscut Drăgoiu la anchetă.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bihor din noiembrie 2010 şi, tot de atunci, procesul a suferit nu mai puţin de 23 de amânări, ba pentru administrarea unor noi probe propuse de Raita, ba pentru prezentarea unor martori ori pentru lipsa acestora. Doar anul acesta, din februarie, s-au dispus 10 amânări pentru efectuarea unei expertize contabile care nu s-a finalizat nici până acum.