Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă.

Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea. Sigur că nu e un lucru pe care îl aflăm pentru prima oară, deja s-a încetățenit ideea că citadela științifică locală are ca principale scopuri satisfacerea orgoliilor unor universitari obosiți și obținerea unor salarii mult peste meritele științifice.

Că Universitatea a ajuns punctul slab al orașului se poate vedea și din următorul exemplu. Au fost invitate câteva firme importante de IT să se relocheze la Oradea, acestea primind facilități însemnate pentru mutare. Ar fi fost o ocazie perfectă să atragem afaceri cu înalt nivel de salarizare. Din păcate, multe au declinat oferta, pe motiv că avem o universitate mică, şubredă, care nu poate asigura absolvenţi suficienţi ca să poată acoperi necesarul de personal.

Așa că poate Bolojan să le construiască sorboneilor 500 de cămine și nenumărate laboratoare ultrautilate, tinerii se vor orienta tot spre locuri în care se face carte! Iar ca să faci carte, trebuie să ai de la cine învăța.