Nişte spirite libere din Marghita au constatat că urbea e ocolită de trupele importante din ţară. Nu s-au dus să se plângă primarului că în târgul lor nu se întâmplă nimic. Au pus mână de la mână şi au adus ei cântăreţi în oraş. I-au cazat în casele lor, le-au dat din bucatele gătite de ei, şi-au chemat concetăţeni gratis la concert şi toată lumea a fost mulţumită.

Marius, florarul din Piaţa Libertăţii, a făcut din dugheana lui cea mai frumoasă florărie din Balcani. L-am văzut cum s-a chinuit: a pus pământ, a făcut un gărduleţ, a plantat mii de bulbi de lalele. Pe banii şi cu osteneala lui. Aş fi tare încântat dacă exemplul lui ar fi urmat, în susul Crişului, şi de patronii de la Petit şi Crinul. Ar fi o zonă de promenadă uluitoare, care până la urmă ar atrage muşterii şi la aceste localuri. Iar Primăria ar trebui să se "simtă" şi să facă în jurul rondurilor un gărduleţ elegant.

În Cluj un tânăr nebun a inventat Untold, iar acum afacerea aduce milioane de euro oraşului. Iată tipul de oameni care nu se plâng, care dau de la ei înainte de a primi ceva.

Cei care nu se pot debarasa de mentalitatea de asistaţi culturali se plâng că oraşul e mort, că Primăria nu face nimic pentru ei, că nimeni nu pică pe spate în faţa genialităţii lor. Trebuie să recunosc că, totuşi, fac şi ei ceva. Ţin un blog care îi adună pe toţi cei de teapa lor şi unde se smiorcăie ce nasol e în Oradea. Oraşul din care, cu toate astea, nu s-ar lăsa duşi, pentru că sunt conştienţi de propria lor valoare.