Schelele au fost demontate, muncitorii s-au mutat pe alte şantiere, bisericile au fost redate credincioşilor.

Reprezentanţii municipalităţii au organizat miercuri, la Biserica cu Lună, conferinţa de presă ocazionată de încheierea lucrărilor la cele şase biserici orădene reabilitate din fonduri europene prin intermediul proiectului transfrontalier "Punţi Crişene".

Lucrările, în valoare de 1,4 milioane euro, au vizat reabilitarea Bisericii cu Lună cu filiile "Buna Vestire" şi "Sfântul Duh Mângâietorul", Biserica Romano-Catolică din Cetate, Biserica Reformată Oraşul Nou şi Catedrala Romano-Catolică "Înălţarea Fecioarei Maria". Aceasta din urmă este reabilitată din economiile în valoare de circa 200.000 euro făcute în proiect, fapt pentru care este singura aflată încă în lucru.

Un proiect important...

"În aceste zile am finalizat un proiect foarte important, pentru că promovează ecumenismul regional şi turismul religios, iar enoriaşii bisericilor cuprinse în proiect vor avea condiţii mult mai bune de a participa la slujbele religioase", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Biserica cu Lună.

Lucrările de reabilitare a lăcaşului de cult şi a celor două filii s-au ridicat la circa 670.000 euro. Numai la Biserica cu lună investiţiile au cuprins, printre altele, lucrări de rezistenţă şi consolidare, realizarea unui drenaj subteran, reabilitarea sistemului de canalizare, înlocuirea vitraliilor, înlocuirea treptelor de lemn care duc în turn, montarea unui perete de sticlă în jurul mecanismului care indică fazele lunii şi realizarea unui muzeu dedicat episcopului Roman Ciorogariu.

Acces gratuit

"Deocamdată nu am avut mai mulţi vizitatori decât în alţi ani, pentru că Piaţa Unirii este încă în lucru, dar au profesori care şi-au adus clasele de elevi să viziteze turnul. În mod cert, numărul vizitatorilor va fi mult mai mare anul viitor", a spus părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună.

Potrivit preotului, accesul în turn este gratuit şi se poate face zilnic între orele 7 – 19. În ceea ce priveşte muzeul bisericii, turiştii pot admira aici broderiile pentru baldachin donate bisericii de către episcopul Roman Ciorogariu în anul 1867, crucea macedo-română donată bisericii de ctitorii ei, crucea cu filigram lucrată de meşteri pricepuţi în arta detaliului în anul 1809 şi chipul original al răsculatului Horea după care a fost făcută copia care a înlocuit portretul împăratului Franz Joszef de pe catapeteasma bisericii.

Lucrările continuă

Odată lucrările de consolidare încheiate, parohul bisericii îşi mai doreşte îmbunătăţirea aspectului exterior al acesteia. "Căutăm o linie de finanţare pe care să putem scrie un proiect european care să aibă ca scop refacerea iconostasului şi a picturii", a spus părintele Cristea.

Valoarea totală a proiectului "Punţi crişene" s-a ridicat la 1,7 milioane euro. Pe lista partenerilor din Ungaria incluşi în acest proiect s-au numărat Parohia ortodoxă din Korosszegapati – Apateu, Biserica reformată – calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.