Bisericile au fost reabilitate, proiectul se poate închide. Lucrările de reabilitare cu cofinanţare europeană a unui număr de şase biserici orădene, prin intermediu proiectului "Punţi crişene", s-au încheiat cu refacerea faţadei estice a Bazilicii Romano-Catolice

"Lucrările de reabilitare a faţadei estice au constat în: consolidarea structurală a zidăriei, consolidarea şarpantei prin înlocuiri de elemente structurale, înlocuirea învelitorii de tablă, înlocuirea sistemului de colectare a apelor meteorice, reparaţii tencuieli, restaurare soclu şi ancadramente din piatră, recondiţionarea ferestrelor şi a uşilor din lemn, vopsitorii la faţadă cu vopsele silicatice", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit comunicatului, finalizarea lucrărilor echivalează cu închiderea proiectului cu titlul "Punţi crişene - Proiect de promovare a turismului ecumenic regional în Bihor - Hajdu Bihar Countis".

Proiectul, în valoare totală de 1,7 milioane euro, a cuprins inclusiv reabilitarea unui număr de trei biserici din Ungaria.

Valoarea eligibilă rezervată părţii române a fost de 1,4 milioane euro, sumă alocată pentru reabilitarea, restaurarea şi reintroducerea în circuitul turistic a şase lăcaşuri de cult orădene: Biserica cu Lună, inclusiv cu filiile "Buna Vestire" şi "Sfântul Duh Mângâietorul", Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea, Biserica Reformată "Oraşul Nou" şi Bazilica Romano-Catolică "Înălţarea Fecioarei Maria".

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, obiectivul principal al proiectului l-a constituit "aducerea oamenilor şi comunităţilor împreună pentru a facilita dezvoltarea comună a zonei transfrontaliere din România şi Ungaria".