Bugetul local va plăti chirie pentru terenul statului! Consiliul Local şi-a dat marţi acceptul ca Primăria să închirieze sau să subconcesioneze de la CFR o suprafaţă de 13.600 de metri de teren pentru a putea finaliza lucrările la drumul expres. Terenul, situat în depoul CFR de lângă gara centrală se află în proprietatea statului, este administrat de Ministerul Transporturilor şi concesionat Companiei Naţionale de Căi Ferate.

Primăria are nevoie de acest amplasament pentru a putea termina constucţia drumului expres proiectat să lege străzile Ecaterina Teodoroiu şi Bihorului traversând prin depoul cale de circa 650 de metri.

"Iniţial am avut acordul de principiu al CFR pentru transferul celor 650 de metri în proprietatea municipiului, dar între timp, au spus că acesta se află în zona de siguranţă, deci nu se mai poate transfera. Varianta ar fi ca municipalitatea să preia această suprafaţă în închiriere sau subconcesiune", a spus primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă.

În acest sens, primarul Bolojan a fost împuternicit de Consiliul Local să negocieze cu reprezentanţii CFR nivelul chiriei cerute pe teren în baza unei evaluări făcute de un specialist independent.

La licitaţie, împreună...

Tot luni, consilierii locali au hotărât asocierea tuturor entităţilor subordonate municipalităţii în vederea achiziţionării de energie electrică prin licitaţie în scopul obţinerii unui preţ cât mai mic.

"Există un consum de energie electrică de circa 1,8 milioane euro pe an care nu este încă licitat. Compania de Apă Oradea şi OTL care au făcut licitaţie pentru achiziţia de curent au obţinut preţuri cu 8 - 10% mai mici. Dacă reuşim acelaşi lucru înseamnă economii de 150.000 - 180.000 de euro pe an, bani din care am putea amenaja o jumătate de parc", a susţinut edilul.

Pe lista asociaţilor se numără Primăria, Administraţia Imobiliară Oradea cu toate şcolile şi grădiniţele, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Poliţia Locală, Clubul Sportiv Municipal, Centrul de Zi Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, Administraţia Domeniului Public şi Termoficare Oradea.

Conform hotărârii adoptate, licitaţia va fi organizată de compartimentul de specialitate al Primăriei, după care contractul efectiv va fi semnat cu fiecare asociat în parte.

Se reface lista ANL!

La propunerea municipalităţii, deliberativul local a mai hotărât organizarea unei noi sesiuni de depunere de dosare pentru locuinţe ANL. Sesiunea de depunere a cererilor şi a actelor doveditoare de către solicitanţii de locuinţe va avea loc în perioada 12 octombrie - 10 decembrie.

Organizarea unei noi sesiuni de preluare a dosarelor va avea loc pe fondul eliberării unor locuinţe ANL în condiţiile în care ultima listă de priorităţi a fost votată de Consiliul Local în 2008 şi nu mai este actuală.

Pentru a se putea califica, solicitantul şi membrii familiei sale vor trebui, printre altele, să nu deţină sau să fi deţinut fie şi în coproprietate o locuinţă pe care să o fi înstrăinat după 1990, să nu fi beneficiat de ajutorul statului prin credite sau subvenţii pentru achiziţia unei locuinţe şi să nu fie chiriaş al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Pe de altă parte, tot în cadrul aceleiaşi şedinţe Consiliul Local a hotărât introducerea în programul de reabilitarea a faţadelor inclusiv a blocurilor din zona centrală. Prevederea se referă inclusiv la imobilele din Calea Averescu sau Bulevardul Decebal şi vizează îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului.