Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.

După ce Bolojan a optat pentru CJ, lăsându-i cale liberă lui Birta, secund atât la Primărie, cât şi la partid (preşedinte al PNL Oradea), după ce acesta s-a implicat în proiecte dificile şi s-a impus în percepţia publică drept „succesor al succeselor” celui care a dezvoltat oraşul, după ce, în fine, s-a întâlnit înainte şi în campanie cu mii de orădeni, nu are cum pierde alegerile, aproape orice s-ar mai întâmpla până duminică, decât dacă oamenii ar considera că eşecurile au depăşit reuşitele. Ceea ce, cu uneltele bunul-simţ, se arată că nu e cazul.

Nici măcar absenţa de la „dezbateri” nu cred să-i subţieze tolba. În fond, amintiţi-vă că nici Iohannis nu s-a dus la „confruntarea” cu Dăncilă (şi românii n-au pierdut nimic), dar gândiţi-vă şi că, aşa cum adversarii l-ar fi putut lua la rost pe câteva teme (exproprieri/construcţii ori defrişări/plantări), la fel îi putea ridiculiza Birta fiindcă nu au habar, de pildă, despre buget (baza oricăror promisiuni serioase) ori despre stringenţele de dezvoltare (ca să satisfacă nevoile reale, nu presupuse, ale majorităţii orădenilor).

La fel stă treaba şi la Judeţ cu Bolojan, ba încă şi mai clar, dat fiind evidentul deficit de anvergură al contracandidaţilor. În această situaţie, reiterez ce am mai spus: adevărata putere va fi a viitorilor aleşi din Consiliul Municipal şi din cel Judeţean, de care va depinde dacă primarul şi preşedintele îşi vor putea pune în aplicare, sau nu, proiectele.

Dată fiind căderea PSD şi a UDMR în ochii oamenilor (după atacurile la justiţie şi la stabilitatea economică, dar şi după lipsa de rezultate la CJ), probabilitatea ca aceste partide să aibă la fel de mulţi consilieri ca acum s-a redus considerabil. Pe mandatele disponibile se bat, însă, mai mulţi competitori decât în 2016, dintre care eu văd cu şanse bune USR-PLUS şi Pro România, în condiţiile în care ALDE e pe ducă, PMP nu are pregnanţă, iar PPMT forţa de a trece pragul. Ca atare, dacă pe stânga Pro România muşcă din electoratul PSD, pe dreapta voturile anti-Bolojan & Birta le capitalizează USR-PLUS şi, în mai mică măsură, POL. Necunoscuta e câte mandate iau „oamenii noi” şi dacă „oamenii liberi”, canibalizând voturile celor dintâi, trec sau nu pragul.

În aceste condiţii, în Oradea şi în Bihor cea mai mare probabilitate este a unei majorităţi de dreapta la conducere şi a unei opoziţii alcătuite din „restul lumii”, altfel spus cu o Primărie şi un CJ încredinţate aleşilor PNL şi USR-PLUS. Cu cât alegătorii vor vota mai clar duminica aceasta, cu atât mai mult vor reduce posibilitatea ca majorităţile să fie decise nu de ei, prin vot, la urne, ci de politicieni, prin negocierile de după, la masa verde. Căci, cu riscul de a vedea noi combinaţii „contra naturii”, se poate şi aşa.