Ruperea USL a deschis în Bihor cutia Pandorei mai larg decât pe alte meleaguri, politicienii de la conducerea judeţului fiind gata să facă orice combinaţii care le-ar asigura întâietatea la caşcavalul bugetar, iar posibilităţile mai multe decât acolo unde nu există UDMR.

Deşi nu poate recunoaşte public, resetarea alianţelor locale a fost pusă în discuţie de PSD-istul Ioan Mang, care îşi doreşte să fie viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean şi vrea să scape de liberalul Cornel Popa cu ajutorul bunului său amic UDMR-ist Alexandru Kiss şi al cuscrului PDL-ist Ionel Avrigeanu. Dacă o asemenea alianţă s-ar face, alianţa PSD (8 consilieri)+UDMR (7)+PDL (tot 7) ar deţine în CJ o majoritate de 22 de voturi (din 35), care l-ar transforma pe Popa într-un ficus.

PSD nu ar avea nicio jenă că se aliază cu UDMR, de vreme ce vor conduce împreună nu doar judeţul, ci şi ţara. Stânjeniţi ar fi însă PDL-iştii, care nu vor mai putea ţipa împotriva socialiştilor şi, în plus, şi-ar nemulţumi electoratul iritat de UDMR încă din vremea cuplurilor Filip-Biro şi Seremi-Kiss.

Speculând situaţia, liberalii au intuit zilele trecute că pentru a rămâne la masă pot face ei o ofertă foştilor parteneri din Alianţa Dreptate şi Adevăr. Bazată nu doar pe afinităţile ideologice, cât mai ales pe interes. Calculul e următorul: dacă în varianta PSD+UDMR+PDL banii pentru primăriile din judeţ s-ar împărţi în trei, într-o coaliţie PNL+PDL bugetul ar fi feliat în două, astfel că porţiile vor fi mai mari. În asemenea ipoteză, majoritatea ar fi alcătuită din PNL (10 consilieri)+PDL (7)+PPDD (2)=19 din 34.

Formula ar presupune mazilirea lui Mang din funcţia de vicepreşedinte al CJ şi ocuparea postului de către un PDL-ist. Întâietate ar avea Ionel Avrigeanu, dar în cazul în care cuscrul lui Mang ar avea scrupule, scaunul poate fi oferit oricărui alt PDL-ist, mai ales că partidul caută o figură care să acumuleze notorietate în vederea alegerilor din 2016. Potrivit culiselor, la o astfel de variantă ar pune umărul şi PPDD-istul Vasile Petruţ, căruia nu-i place PSD-ul, dar i-ar surâde ca Mang, odată cu funcţia de vice la judeţ, să piardă şi şefia partidului, pe care ar putea s-o preia prietenul său, Petru Filip, dornic să revină în Bihor.

Cam astea socotesc politicienii bihoreni în aceste zile, ceea ce explică motivul pentru care şeful PDL, Gavrilă Ghilea, a afirmat că încă n-a bătut palma cu nimeni şi că o va face doar cu cei care ar putea să asigure primarilor săi mai mulţi bani decât nimicul din ultimii ani. Chiar dacă din motive uşor de înţeles n-a putut dezvălui de ce, Ghilea a fost şi sincer, şi raţional. Atâta doar că rezultatul târguielilor îl vom afla abia după ce liderul partidului, Vasile Blaga, va fi revenit în ţară de la Congresul PPE. Căci de el depinde: merge PDL cu UDMR şi PSD pentru un câştig mai modest şi de moment, sau cu PNL pentru unul mai consistent şi pe termen lung?