Spectacolul constituirii noului CJ nu are a da motive de mândrie nici liberalilor îmbrânciţi spre opoziţie după ce la urne fuseseră fruntaşi, nici noilor triumviri Pasztor Sandor, Ioan Mang, Traian Bodea. Primul impuls al tribunelor a fost să decreteze indistinct că "toţi sunt la fel", ceea ce este nu doar o minciună, ci şi o nedreptate.

Cei 17 PNL-işti erau obligaţi chiar de rezultat să-şi apere întâietatea, chiar ştiind că şansele le sunt aritmetic inferioare în faţa celor 18 reprezentanţi PSD-UDMR-ALDE. Când 115.000 de oameni te-au împuternicit să-i conduci, te-ai preda doar pentru că, într-o seară, un "aliat" a schimbat tabăra? Ar fi trebuit liberalii să accepte înfrângerea la masa verde doar pentru că aşa au stabilit trei inşi? Păi, în cazul ăsta, nici nu ar fi nevoie de alegeri, ci respectivii să stabilească singuri, tot prin "negocieri", cine să ne conducă, nu doar acum, ci cât vor trăi. Apoi şi plozii lor.

Chiar şi la a treia reuniune, când au contribuit la scandal, liberalii au fost condamnaţi să nu cedeze în numele unei false, ipocrite, eleganţe. Sigur, priveliştea a fost dizgraţioasă, Foncea a fost isteric, dar Trahanachele UDMR-ist care i-a interzis până şi să vorbească nu? Secretarul CJ, care a confundat asigurarea condiţiilor pentru un vot secret cu derularea lui efectivă nu? Prefectul, sub ai cărui ochi a fost încălcată legea, nu? Dar junii de la UDMR şi PSD care au ţinut de urnă ca de Sfântul Graal? Dar cei care au votat la vedere, şantajându-se reciproc, în masă? Doar cel "furat" e vinovat, că s-a împotrivit "hoţului"?

Vina liberalilor este, în opinia mea, alta, mult mai gravă: că în condiţiile în care votul ar fi fost secret, sperau absurd într-o minune, ca unul din membrii UDMR/PSD/ALDE (eu ştiu că de la UDMR) să-l voteze pe Mălan în detrimentul lui Pasztor. Asta, da, prostie: după ce tot Bihorul aflase că au fost trădaţi, ei mai contau pe parolismul unor Jolly-Jokeri!

PSD-ul, deşi jubilează că a înregistrat cine ştie ce victorie, a pierdut şi el, încă mai ruşinos. Umilitor! Tu, cu 9 mandate, să dai preşedinţia unuia cu 7 mandate, şi să accepţi egalitatea cu pigmei ce au doar două? Aşa vor face şi la toamnă, îl vor pune premier pe Kelemen Hunor dacă le "completează" majoritatea în Parlament? Şi chiar cred pesediştii că alegătorii lor stau cu fruntea sus, fără să le simtă scuipatul pe obraji? Dar şefii UDMR, oare cum îşi vor mai privi în ochi conaţionalii deloc iubitori de pesedism?

Evident că majoritatea minoritară din CJ este legală. Moralmente, însă, e un hybris, un păcat, un exces, un viol. Problema e ce va naşte ea în următorii patru ani? Chiar vom asfalta drumurile de pământ fiindcă aşa a promis Mang, oricât de mărginaşe ar fi? Vom lăsa curse externe pe Aeroport sau vom dirija pasagerii spre Debreţin, cum era cât pe ce prin 2003-2004? Vom deschide Apusenii turiştilor sau îi vom invita spre pustă? Vom avea încă un preşedinte de CJ încătuşat de DNA, ba poate şi un vice sau doi? Doar întreb, nu dau cu parul...

Citiţi pe această temă şi articolul Alegeri cu scandal: Liberalii s-au supărat pe Mircea Mălan fiindcă a renunţat la bătălia pentru Consiliul Judeţean