O tânără în vârstă de 26 ani din Oradea şi mama ei, ambele bolnave de cancer, au fost evacuate din locuinţă din pricina datoriilor şi trăiesc din mila unor săteni din localitatea bihoreană Şumugiu.

Miruna Sfârlea este asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie. Şi-a terminat studiile în urmă cu 2 ani, lucrând în paralel ca să îşi poată îngriji mama bolnavă de leucemie. La începutul acestui an, tânăra a primit o nouă lovitură, fiind diagnosticată ea însăşi cu cancer: tumoră neuroendocrină gastrică tip 1.

Destine crunte

Povestea Mirunei, după cum spun toţi cei care o cunosc, a fost o luptă continuă de la vârsta de 14 ani, când părinţii ei au divorţat. Mama ei era deja bolnavă de leucemie, iar ca să o poată ajuta şi, în acelaşi timp, ca să-şi poată termina studiile, tânăra a trebuit să se angajeze de la 17 ani. Şi a reuşit: a terminat studiile Școlii Postliceale la Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu" - Asistent Medical Generalist în anul 2015, iar apoi şi pe cele de Asistent Medical de Farmacie în anul 2018.

Între timp, însă, cele două şi-au pierdut apartamentul şi s-au mutat dintr-o chirie în alta, iar din cauza greutăţilor, până şi speranţa că lucrurile se vor aşeza după ce va putea profesa, s-au năruit.

Între timp, uriaşele responsabilităţi de pe umerii ei de copil firav i-au obosit mintea şi organismul. În acest an, tânăra a fost diagnosticată cu tumoră neuroendocrină gastrică tip 1, un diagnostic cumplit, care s-a adăugat la lista deja lungă de afecţiuni pe care nici nu le mai pune la socoteală: tulburare anxios - depresivă, atacuri de panică, claustrofobie, apoi anemie plurifactorială moderată. Prea slăbită ca să poată sta în picioare măcar, Miruna şi-a pierdut şi locul de muncă şi a ajuns în stradă împreună cu mama ei, fiind găzduite de un bihorean într-o casă de la ţară.

O luptă zilnică

Miruna nu mai are puterea să-şi rezolve problemele birocratice, să-şi poată urma tratamentul oncologic, să-şi poată îngriji propria mamă, să-şi găsească o locuinţă. Şi-a dezvăluit povestea pe internet, pe pagina speranta-pentru-miruna.ro, unde a postat şi actele medicale doveditoare ale bolii de care suferă, iar Asociaţia Speranţa pentru România a şi pornit o campanie de strângere de fonduri care să-i acopere cheltuielile cu tratamentul medical. 

"Nu era de ajuns că, la 14 ani, tatăl meu s-a hotărât să divorţeze şi ne-a lăsat singure, pe mine şi pe mama care era bolnavă, iar eu am început să lucrez de la 17 ani ca să o pot îngriji şi ca să pot merge la şcoală. Mai apoi ne-am pierdut apartamentul în care am crescut şi asta tot din cauza tatălui meu care a lăsat multe lucruri încurcate. A urmat calvarul chiriilor, totul ducând la stres şi suferinţă. Din februarie ne luptăm cu acest nou diagnostic. Fără locuinţă, cu o mamă bolnavă care trebuie îngrijită, cu lucrurile afară în curtea unei case unde am primit permisiunea să locuim temporar, fără serviciu şi neasigurată... Cancerul nu avea ce să caute în viaţa mea şi, totuşi, viaţa nu te întreabă, doar te loveşte", a mai povestit Miruna. 

Iarna trecută, din cauza frigului şi lipsei banilor, cele două şi-au pus haine şi bucăţi din mobilă pe foc, pentru a încălzi puţin casa. Nu au bani de mâncare, sunt zile în care nu au nici măcar o pâine, iar peste câteva săptămâni ar putea ajunge sub cerul libe,r căci proprietarul casei le-a anunţat că trebuie să plece. Ajutată de câteva suflete calde, care i-au distribuit povestea tristă pe reţelele de socializare, Miruna a găsit o căsuţă în acelaşi sat unde a stat până acum. O căsuţă decentă, care-i va da liniştea că nu îşi vor petrece iarna sub cerul liber, şi care costă, cu tot cu minimele reparaţii, în jur de 17.000 euro.

Dacă doriţi să donaţi alimente, puteţi să o contactaţi pe Sfârlea Miruna pe Facebook sau pe mama ei, Răzvan Lăcrimioara, pe numerele de telefon: 0772.015989 sau 0775.218073. Cei care doresc să le sprijine financiar o pot face în contul bancar deschis la Banca Transilvania: RO48BTRL00501201C35906XX RON pe numele Sfârlea Miruna-Armina.