Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor parțial ocupate din Ucraina - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - marcând momentul printr-un discurs delirant, de peste 40 de minute. Acesta a acuzat Occidentul și Statele Unite ale Americii că vor să transforme Rusia într-o colonie și a venit cu noi amenințări.

Un discurs delirant și furios

HotNews.ro redă pe larg evenimentele, arătând că ceremonia de semnare a tratatelor de anexare s-a desfășurat în Marele Palat al Kremlinului în prezența elitelor politice ale țării. A început cu întârziere, printr-un lung și furios discurs al lui Vladimir Putin, în care a promis că va „proteja” pământurile nou anexate „cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

„Aceasta este voința a milioane de oameni”, a susținut Putin, cu trimitere la așa-zisele referendumuri organizate în cele patru regiuni și contestate de comunitatea internațională.

El a susținut că „oamenii au ales și alegerea e definitivă”, iar de acum înainte în cele patru regiuni anexate se vor aplica legile Rusiei.

„Vreau ca autoritățile de la Kiev și adevărații lor stăpâni din Occident să mă audă. Pentru ca toată lumea să-și amintească. Oamenii care locuiesc în Lugansk și Donețk, Kherson și Zaporizhzhia devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna”, a avertizat președintele Rusiei.

''Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie'', a susținut Putin, care crede că ''colapsul hegemoniei occidentale'' a devenit ireversibil.

„Luptăm cu un inamic care distruge lumea și creează crize, Ucraina (...) Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente”, a mai susținut liderul de la Kremlin.

Declarațiile pe larg pot fi urmărite pe HotNews.ro.

Sursa citată mai arată că ceremonia de semnare a decretelor s-a încheiat vineri cu o imagine șocantă pentru vestici: Putin și-a împreunat mâinile cu liderii impuși de Rusia în cele patru regiuni ocupate ale Ucrainei care au fost anexate la Federația Rusă, scandând, în aplauzele celor din sală, „Rusia”.

Zâmbind, Putin i-a încurajat pe cei din sală care au început și ei la rândul lor să scandeze „Rusia”.

Detalii, în articolul „VIDEO Zâmbete, litera Z și bucurie la Kremlin. Putin a scandat „Rusia” alături de cei patru lideri ruși din regiunile nou anexate, în timp ce continuă să împartă moarte”.

Răspunsul lui Zelenski: Vrem în NATO

Drept răspuns, la scurt timp președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că va depune vineri o cerere accelerată de aderare la NATO.

„De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre. Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto”, a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană, conform Adevărul.ro.

„Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată”, a adăugat el. După cum se știe, Ucraina solicită de mai mulți ani să adere la NATO și și-a crescut cererile în acest sens după ce a fost atacată de Rusia.

NATO: Continuăm să apărăm Ucraina

Pe de altă parte, declarațiile lui Vladimir Putin au fost criticate de comunitatea internațională. Mai multe țări, inclusiv România, au anunțat că nu recunosc anexarea ilegală a teritoriilor, iar replica NATO a venit ferm după câteva ore.

„Susținem Ucraina, pentru că dacă-l lăsăm pe Putin să câștige va fi catastrofic pentru Ucraina, care va înceta să existe ca stat independent, dar va fi periculos inclusiv pentru noi”, a declarat, vineri seară, secretarul general al NATO, Jens Soltenberg.

Acesta a punctat că acțiunile recente ale Rusiei constituie „cea mai gravă escaladare a conflictului din Ucraina de la începutul invaziei încoace”.

Conform HotNews.ro, care redă pe larg și aceste declarații, oficialul a reiterat că NATO va susține în continuare Kievul, precizând că o victorie a Rusiei fiind catastrofală pentru Ucraina și un pericol pentru Occident pe termen lung.

„Ucraina are dreptul de a lua înapoi aceste teritorii ocupate acum cu forța și o vom sprijini pentru a continua să elibereze aceste teritorii”, a mai declarat Stoltenberg.

În ce privește noua cerere de aderare a Ucrainei la NATO, Stoltenberg a spus că orice țară europeană este liberă să solicite acest fapt, evitând să se pronunțe frontal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!