Ziua a patra de război în Ucraina aduce noutăţi înspăimântătoare. Duminică, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat armatei să pună în stare de alertă specială forţele de descurajare nucleară.
Potrivit presei internaționale, Putin a anunţat, într-o întâlnire cu şefii militari transmisă de televiziunea de stat, că a ordonat ministrului apărării şi şefului Statului Major "să pună forţele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă".
Presa vorbește despre o „alertă maximă”, însă Digi24.ro arată că, deocamdată, nu este clar ceea ce înseamnă „regim special de alertă”.
Totuși, din câte se pare, soldaţii care se ocupă de focoasele nucleare sunt chemaţi la posturi şi trebuie să fie pregătiţi să intervină în orice moment, arată Digi24.
Motivul invocat oficial de Putin ar fi atitudinea celorlalte ţări, respectiv sancţiunile anunţate pe plan internaţional.
"După cum vedeţi, nu numai că ţările occidentale iau măsuri neprietenoase împotriva ţării noastre în dimensiunea economică - mă refer la sancţiunile ilegale pe care toată lumea le cunoaşte foarte bine -, dar şi înalţii oficiali ai principalelor ţări NATO îşi permit să facă declaraţii agresive în ceea ce priveşte ţara noastră", a declarat Putin.
După cum se știe, anterior, Putin a amenințat, între altele, orice putere care va interveni în acest conflict şi va ameninţa Rusia că va suferi consecinţe grave, care "nu s-au mai văzut niciodată în istorie".
Potrivit informaţiilor publice, citate de HotNews.ro, Moscova are un stoc de circa 4.310 focoase nucleare. O parte importantă dintre acestea sunt ţinute în rezervă, restul fiind instalate pe diferite arme terestre, marine sau aeriene.
"O treime dintre armele nucleare al Uniunii Sovietice erau amplasate pe teritoriul Ucrainei, însă aceasta a renunţat la ele după ruperea URSS, primind în schimb garanţii scrise de independenţă şi suveranitate de la Rusia, SUA şi Marea Britanie", arată HotNews.ro.
Pe de altă parte, sursa citată mai arată că Belarusul, ţară care s-a poziţionat de partea Rusiei în conflict, organizează, duminică, un referendum pentru a adopta o nouă constituţie care ar renunţa la statutul de ţară non-nucleară. Asta, în contextul în care Belarusul a devenit o rampă de lansare pentru trupele ruseşti care invadează Ucraina.
Ambasadorul american la Naţiunile Unite a reacţionat imediat la anunţul lui Putin, spunând că decizia arată că liderul rus escaladează conflictul într-un mod inacceptabil.
Digi24 citează experţi care spun că ceea ce face Putin este "terorism internaţional".