Anunţat pe Facebook ca un flash-mob, deci fără a fi necesară obţinerea vreunei autorizaţii din partea municipalităţii ori a Jandarmeriei, protestul orădenilor împotriva Avocatului Poporului, desfăşurat miercuri seară în Piaţa Unirii, abia a strâns o mână de participanţi.

La ora 18.00, anunţată pentru începerea evenimentului, locul era supravegheat de două echipaje de Poliţie şi unul al Jandarmeriei, primii protestatari făcându-şi apariţia după două minute, urmaţi apoi, în alte zece minute, de încă 22 de persoane.

Fără nicio pancartă în mâini, aproape toţi participanţii erau „veterani” ai protestelor desfăşurate anii trecuţi după tragedia de la Colectiv, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014 sau a mişcărilor gen „Uniţi salvăm” având ca obiect opoziţia faţă de proiectul minier de la Roşia Montana.

„Am venit să protestez pentru că am semnat petiţia online împotriva felului în care avocatul poporului înţelege să-şi facă datoria împotriva poporului”, a declarat BIHOREANULUI unul dintre protestatari, Daniel Chiş Gal, manager servicii de flotă la o compania de transport internaţional din Oradea, referindu-se la iniţiativa prin care avocatul poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la presupusa neconstituţionalitate a Legii 90/2001.

Prin această lege, acum 15 ani a fost consfinţită interdicţia ca o persoană condamnată penal să poată ocupa funcţia de prim-ministru al României, iar demersul lui Ciorbea, practic, i-ar putea deschide preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumul la închisoare cu suspendare, calea spre conducerea Guvernului. „Eu nu sunt de acord să avem penali nici în Parlament, nici în Guvern. Ciorbea vrea să-l ajute pe Dragnea să fie prim-ministru pe faţă”, a spus Daniel Chiş Gal.

„Vrem demisia avocatului poporului, pentru că Victor Ciorbea nu susţine şi nu apără interesele poporului, ci ale unei persoane într-o cauză”, a spus un alt protestatar, Dorin Ionuţ.

Mai în glumă, mai în serios, trei pensionari prezenţi la protest au afirmat că vor să demonstreze că nu toţi vârstnicii pot fi „mituiţi” de PSD cu majorarea pensiilor. „Probabil că o să-mi permit vacanţe deosebite din banii primiţi în plus...”, a spus, ironică, Eugenia Mitraşca, profesoară de limba franceză, acum pensionară.

„Am venit pentru a creşte media de vârstă a protestatarilor”, a glumit Elisabeta Pop, fost secretar literar al Teatrului orădean, aflată în Piaţa Unirii împreună cu soţul, Ioan Pop, inginer pensionar. „E groaznic ce se întâmplă. Oamenii sunt păcăliţi foarte uşor şi cumpăraţi cu bani pentru ca politicienii aflaţi la conducere să poată face ce vor”, a mai spus Elisabeta Popa.

Singurul purtător de „recuzită”, posesorul unui drapel tricolor, Alin Târb a afirmat că se consideră dator să protesteze deoarece cauza pe care o susţine e dreaptă. „Mie îmi pasă de ceea ce se întâmplă. Eu zic că scopul acestui mic protest este legat nu doar de Ciorbea, ci de toată clasa politică aflată la conducere. Ciorbea e doar un pion, până se schimbă această clasă politică ar trebui să fim toţi în stradă”.

Între protestatari s-au aflat şi mici întreprinzători, precum Cătălin Popa, managerul unei companii din Parcul Industrial, ba chiar şi un reprezentant al municipalităţii, Delia Ungur, managerul societăţii Eurobusiness Parc, care schimbau impresii asupra măsurilor economice luate de Guvernul Grindeanu. Concluzia? În mare, că „pomenile” date sub forma unor tăieri de taxe şi creşteri de salarii şi pensii îşi vor face efectele negative asupra economiei în câteva luni.

În alte grupuleţe, protestatarii făceau prognoze la fel de pesimiste în ce priveşte „asaltul contra justiţiei” pe care îl vor da guvernanţii şi parlamentarii PSD, comentau despre motivele pentru care majoritatea românilor au refuzat să voteze, iar 46% dintre cei care au fost la urne au preferat PSD, despre slăbiciunile opoziţiei, care nu poate împiedica partidul de guvernământ să adopte orice fel de măsuri doreşte, indiferent de costul acestora în plan politic, economic ori social, sau întrebându-se, pur şi simplu, „dacă la Bucureşti sau la Cluj s-a adunat lumea mai multă la proteste”.

Acţiunea de „socializare” s-a încheiat după ceva mai mult de o oră fără nici un fel de incident. De altfel, jandarmii prezenţi în Piaţa Unirii spuneau că au fost prezenţi nu atât pentru că ar fi bănuit protestatarii de încălcarea vreunei legi, ci pentru a-i proteja în cazul în care la faţa locului şi-ar fi făcut apariţia persoane cu convingeri politice contrare.

În timp ce protestele anunţate în mari oraşe din România împotriva avocatului poporului nu au reuşit să strângă mulţimi impresionante - dar totuși, numărul celor care au ieșit în stradă a fost mult mai mare comparativ cu Oradea -, petiţia online prin care se cere demisia lui Victor Ciorbea a fost semnată de peste 130.000 de persoane în mai puţin de trei zile.

Vezi mai jos care a fost atmosfera! (Video: Marius Pășcui)