Demis de preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, la propunerea unei comisii de cercetare care a constatat că în vara anului 2008 Traian Ştef organizase o excursie la Paris pe banii Bibliotecii Judeţene chiar dacă o parte a "excursioniştilor" nici măcar nu erau angajaţi ai acestei instituţii, fostul manager a ieşit zilele trecute în presa locală, arătând că a câştigat procesul intentat lui Ţîrle şi sugerând că acesta ar trebui să-şi dea demisia de onoare, mai ales fiindcă ar fi declanşat o adevărată campanie împotriva "oamenilor de cultură".

Printr-un comunicat de presă emis marţi, preşedintele CJ demontează, însă, acuza lui Ştef. Mai mult, Ţîrle arată că deşi instanţa nu a sancţionat fapta lui Ştef, a confirmat totuşi existenţa ei, arătând că fostul director a folosit pentru excursia la Paris 10.000 de euro din bugetul destinat pregătirii profesionale a bibliotecarilor.
În esenţă, prin comunicatul CJ se arată că sentinţa Tribunalului Bihor a anulat decizia de reziliere a contractului de management al lui Ştef, dispunând totodată ca acesta să-şi primească retroactiv drepturile salariale între momentul când a fost demis şi cel când îi expira contractul de management (septembrie 2008 - iunie 2009).

Ţîrle arată, însă, că până şi judecătorii au confirmat deturnarea de fonduri făcută de Ştef: "Instanţa consideră că potrivit art. 14 alin.4 şi 23 alin.1 din Legea nr.273/2006, acesta (n.r. - Traian Ştef) avea nevoie de aprobarea scrisă a Consiliului Judeţean Bihor pentru transferul sumei de 36.660 lei de la codul 2013 "pregătire profesională" la codul 200602 "deplasări şi detaşări", întrucât era schimbată destinaţia sumei alocate de la buget, suma fiind afectată realizării unui al scop decât cel iniţial aprobat de ordonatorul principal de credit - Consiliul Judeţean Bihor".

Singurul comentariu al lui Ţîrle pe marginea faptului că instanţa a confirmat existenţa deturnării de fonduri, dar fără a o încadra ca atare din punct de vedere juridic, este o invitaţie către jurnalişti: "Găsiţi dumneavoastră, ca jurnalişti, un sinonim pentru "schimbarea destinaţiei sumei alocate"!".

Totodată, preşedintele CJ reia din sentinţa Tribunalului Bihor şi un pasaj ce atestă că Traian Ştef s-a apărat în instanţă motivând că schimbarea destinaţiei unor bani în mod nelegal era "o practică existentă pe vremea fostei conduceri" a Consiliului Judeţean Bihor, adică a lui Alexandru Kiss.

"Martora Gligor Maria, contabilă a Bibliotecii, a declarat că potrivit practicii existente anterior noii conduceri a Consiliului Judeţean Bihor (n.r. - adică înainte de instalarea lui Ţîrle ca preşedinte), cât timp se încadrau în bugetul aprobat la "cheltuieli materiale", nu era necesară vreo aprobare din partea acestuia din urmă în momentul în care avea loc un transfer de bani dintr-un subcapitol de cheltuieli în altul".

Şi aici Ţîrle comentează nefirescul situaţie ca instanţa să accepte ca argument o "practică ilegală" în loc să aplice legea ad-literam. "Pe de o parte, instanţa ne spune că transferul sumei trebuia făcut conform Legii 273, pe de altă parte ne povesteşte despre "practica existentă pe vremea vechii conduceri" - adică o practică ce încălca legea. Adică, vechea conducere nu respecta legea, dar această practică este considerată normală! Este năucitor că o instanţă de judecată a decis în acest caz în favoarea unei practici ilegale şi în detrimentul Legii. E ca şi cum ai spune: "Furtul este pedepsit de lege, dar, practica e... că în România se fură", comentează preşedintele CJ absurdul situaţiei.

De asemenea, Ţîrle arată că instanţa l-a scos pe Traian Ştef din culpă nu numai ferindu-se să constate clar deturnarea de fonduri ca atare, dar şi prin faptul că n-a elucidat un alt aspect important, şi anume de ce fostul director al Bibliotecii Judeţene a dus la Paris persoane care nu erau angajate ale instituţiei, dar pe banii acesteia.

În încheiere, preşedintele CJ repetă că "nu are nimic împotriva artiştilor" şi preţuieşte valoarea de scriitor al lui Ştef, "dar nu pot spune acelaşi lucru despre prestaţia sa ca manager de instituţie".