La nici două luni după ce a renunţat la calitatea de consilier judeţean pentru a se concentra asupra campaniei de anul viitor pentru a obţine un post de eurodeputat, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, riscă să nu poată fi validat în eventualitatea în care ar şi câştiga un mandat în Parlamentul European.
Motivul? Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, joi, existenţa unui conflict de interese de natură administrativă în cazul lui, din perioada când deţinea preşedinţia CJ Bihor (2008-2012). Potrivit ANI, "în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ţîrle Radu a semnat contractul individual de muncă prin care soția sa a fost angajată pe funcția de Secretar la cabinetul său, două dispoziții prin care aceasta a fost reîncadrată pe funcția de Secretar la Cabinetul Președintelui Consiliului Județean, precum și o dispoziție prin care acesteia i-a fost acordată gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă".
În acest fel, afirmă ANI, Ţîrle a încălcat prevederile Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, potrivit căreia "aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv".
Potrivit comunicatului, Ţîrle a fost informat de ANI în legătură cu declanșarea procedurii de evaluare şi cu elementele identificate, precum și în legătură cu drepturile de care beneficiază, de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, şi a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Conform legii, persoana faţă de care ANI constată starea de incompatibilitate este "decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului", ceea ce l-ar putea pune pe Ţîrle în imposibilitatea de a exercita un mandat de europarlamentar dacă, aşa cum îşi doreşte, îl va obţine la alegerile de anul viitor.
Atât în cursul exercitării mandatului de preşedinte al CJ Bihor, cât şi anterior, când a fost reprezentant al României în Parlamentul European (în anul 2007), Ţîrle nu a făcut niciun secret din faptul că şi-a angajat soţia ca secretar la cabinetul de preşedinte, respectiv consilier europarlamentar, rămânând antologică declaraţia din campania electorală din 2008, când a spus că el şi-a dus soţia la Bruxelles, nu ca alţii, amanta, cu trimitere la fostul lider al PDL Bihor, Petru Filip.
În perioada 2008-2012, cât a deţinut şefia CJ Bihor, Ţîrle a fost, de altfel, ţinta criticilor adversarilor politici, care i-au imputat atât angajarea soţiei, cât şi a altor coreligionari penticostali la cabinetul de preşedinte, în ciuda lipsei de exeperienţă a acestora în ce priveşte administraţia publică.
Conform legii, Radu Ţîrle are posibilitatea de a contesta în instanţă verdictul ANI. Până la această oră, Ţîrle nu a putut fi contactat de BIHOREANUL, pentru a-şi exprima poziţia în legătură cu acuza ce i se aduce şi pentru a preciza dacă o va contesta în justiţie.