Reuniunea extraordinară de marţi a Consiliului Judeţean, la care era fixată pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, a început cu o informare prezentată consilierilor de preşedintele Radu Ţîrle, întors după aproape o lună petrecută în trei delegaţii în străinătate.

Sensibil la persiflări

La întoarcerea sa în fruntea instituţiei, preşedintele CJ Radu Ţîrle s-a arătat vizibil afectat de faptul că, în lipsa sa, a fost ţinta unor "miştocăreli" din partea liderului grupului PDL, Ionel Avrigeanu, şi - mai finuţ - a vicepreşedintelui Alexandru Kiss.

La precedenta şedinţă a CJ, Avrigeanu a profitat de absenţa lui Ţîrle şi a afirmat că acesta a plecat în SUA pentru a nu fi de faţă la stabilirea noii organigrame de personal, prin care patru posturi de şefi de serviciu şi-au pierdut funcţiile. "Domnul Ţîrle e în America să discute problemele globale ale omenirii", a zis Avrigeanu, în timp ce Kiss a afirmat, mai mult amuzat, că pentru prima oară în ultimii doi ani poate conduce judeţul tocmai datorită absenţei lui Ţîrle.

După ce, mai mult ca sigur, a citit ziarele care au relatat aceste lucruri, Radu Ţîrle a vrut să pună lucrurile la punct.

El a prezentat marţi o informare consilierilor, arătând că a fost plecat în delegaţie în Elveţia, împreună cu alţi şase oficiali de la alte instituţii, la invitaţia autorităţilor regionale din cantonul St. Galle, care au vizitat Bihorul la începutul lunii septembrie, în cadrul unui parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Regional St. Galle. "În cele trei zile, am avut întâlniri cu trei miniştri şi am discutat despre programarea unor schimburi de experienţă de care să beneficieze medici şi profesori din Bihor, precum şi posibilitatea ca partenerii elveţieni să ne doneze aparatură şi echipamente medicale, pentru că la ei acestea se schimbă după trei ani de folosire", a spus Ţîrle.

"Am adus milioane"

În ce priveşte deplasarea în SUA, şeful CJ a arătat că a fost la Washington şi la Chicago, precum şi în alte două state americane, unde de asemenea a stabilit programe de schimb de experienţă de care să beneficieze câteva zeci de medici din Bihor, după ce anul trecut un prim grup de 10 medici bihoreni au petrecut asemenea stagii într-un mare spital din Chicago.

"În ultimii 7 ani am dus în America peste 500 de oficiali români, de la miniştri şi secretari de stat până la primari de comune şi directori de şcoli, totul cu bani privaţi din America", a explicat Ţîrle, nemulţumit că a fost acuzat deseori, direct sau voalat, pentru acest lucru, cu insinuarea că ar face asemenea lucruri pe criterii religioase, deşi 95% dintre românii duşi în America pentru schimburi de experienţă nu aparţin cultelor neoprotestante, ci erau ortodocşi.

"Am locuit patru ani în America, am dus în Statele Unite peste 50 de delegaţii, pe bani privaţi americani, iar rezultatul unor asemenea relaţii este că americanii cu care am legături au trimis în România ajutoare de multe, multe milioane de dolari, pentru copiii săraci, şi nu haine sau încălţăminte second-hand, dar şi pentru şcoli şi spitale. Numai anul acesta la Spitalele Judeţean şi Beiuş ne-au trimis aparatură de peste un milion de dolari", a amintit Ţîrle, precizând că, pentru prima oară, cheltuielile de deplasare le-a decontat totuşi la CJ, iar asta pentru că judeţul va mai primi alte ajutoare substanţiale constând în aparatură şi echipamente medicale.

El a continuat: "Până acum nu am făcut caz de aceste lucruri, nu am chemat niciodată presa să mă laude, dar mă deranjează că unii care habar nu au vorbesc fără să ştie. Eu nu fac vizite turistice, ci pentru a realiza legături în urma cărora cei la care mergem ne ajută. Nu pentru mine fac aceste lucruri şi am început asemenea lucruri înainte să fiu politician. Aşa că nu accept să mai fiu jignit când promovez interesele judeţului şi imaginea lui".

"Continuaţi, domnule preşedinte"

Surprinzător, spre deosebire de alte dăţi, Radu Ţîrle nu a fost întrerupt de niciunul dintre consilieri ci, mai mult, PSD-istul Mihai Bar, impresionat, a luat cuvântul pentru a-l felicita şi a-i spune că trebuie să continue acest gen de activităţi, chiar dacă nu e obligat să le facă.

"Domnule preşedinte, într-o lume în care domină banul, iar bunătatea sufletului unui om nu contează, e normal să fiţi afectat de asemenea vorbe. Eu vă încurajez să continuaţi, căci nu e puţin lucru ceea ce faceţi dumneavoastră, chiar dacă alţii vă râd în nas. Ceea ce faceţi sunt lucruri extraordinare. Vă felicit şi chiar cred că v-ar sta bine într-un post din diplomaţie, căci sunt convins că aţi face mai mult bine decât cei care la ora actuală sunt în diplomaţia noastră", a spus Bar.

Ulterior, la finele şedinţei de Consiliu, numeroşi consilieri s-au îndreptat spre Ţîrle, felicitându-l şi spunându-i că nu are sens să se supere pentru "micile răutăţi" din politica bihoreană.