Stagnarea, cauzată de Bucureşti

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, consideră că tema reorganizării administrativ-teritorială a ţării, lansată în discuţie joi de preşedintele României, Traian Băsescu, este o temă falsă, deoarece dezvoltarea economică a ţării nu este împiedicată de întinderea mică a judeţelor, cum spune şeful statului, ci de birocraţia şi "neseriozitatea" şi birocraţia autorităţilor centrale.

"Eu cred că este o nouă temă falsă, lansată pripit, în ajun de an electoral. Sunt convins şi pot să demonstrez că nu organizarea pe judeţe obstrucţionează dezvoltarea ţării şi funcţionarea administraţiei, ci distanţa prea mare, distanţa uriaşă faţă de Bucureşti a tuturor judeţelor. Vorbesc despre o distanţă simbolică a oricărui judeţ faţă de Bucureşti, adică despre birocraţia şi neseriozitatea autorităţilor centrale, a ministerelor, agenţiilor şi oficiilor, care îţi cer documente şi apoi le pierd, care îţi cer nişte documente şi apoi îţi cer altele, pentru că primele nu le trebuiau, dar le trebuie altele", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Potrivit acestuia, judeţele nu împiedică dezvoltarea ţării şi absorbţia de fonduri europene, deoarece marile proiecte sunt oricum luate în consens în cadrul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. "Noi deja avem structuri de dezvoltare regională, şi nu am auzit de cazuri în care în interiorul acestora judeţele să aibă interese divergente care să ducă la blocarea unor proiecte de deasupra judeţelor, a unor proiecte regionale", a spus Radu Ţîrle.

Preşedintele CJ Bihor a mai afirmat, de asemenea, că reorganizarea administrativ-teritorială a României ar putea constitui o temă de dezbateri, dar nu una care să fie afectată de calendarul electoral, şi numai cu condiţia ca aceasta să fie analizată "cu seriozitate". "Noi şi aşa suntem campioni mondiali la reforme de tot felul luate pe picior şi niciodată încheiate, în educaţie, în sănătate, în ce vreţi...", a afirmat preşedintele CJ Bihor.

Ghilea: Ba e bine!

Spre deosebire de şeful CJ Bihor, prefectul judeţului, Gavrilă Ghilea, a declarat pentru BIHOREANUL că în opinia sa reorganizarea administrativă dorită de şeful statului trebuie făcută cât mai repede, argumentând, la fel ca Băsescu, că o reformă administrativă ar determina rapid dezvoltarea ţării.

"Eu sunt convins că dacă se vor lua asemenea măsuri, vor fi bine cântărite de forurile de decizie şi că vor duce la dezvoltarea ţării", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.

Tema reorganizării administrative a ţării a fost lansată de Traian Băsescu joi, la o conferinţă organizată de o publicaţie economică, unde a afirmat că speră ca anul viitor să fie adoptată o soluţie pentru reorganizarea administrativă, deoarece luarea unor decizii "pe suprafeţe mici", cum sunt judeţele, face ca dezvoltarea "să nu poată fi stimulată".