Ales în 2008 ca PNL-ist, Radu Ţîrle şi-a pierdut miercuri dimineaţă, în mod oficial, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, ca urmare a înscrierii sale formale în PDL, odată cu depunerea candidaturii pentru un nou mandat, din partea acestui partid, în cursul zilei de marţi.

Notificare, nu demisie

Deşi putea să-şi înregistreze direct demisia de la şefia CJ Bihor, Radu Ţîrle a înregistrat miercuri o notificare către secretarul judeţului, Carmen Soltănel, în care precizează, sec, că "prin prezenta, subsemnatul Radu Ţîrle, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, vă aduc la cunoştinţă că începând cu data de 01.05.2012 sunt membru PDL".

În urma notificării lui Ţîrle, secretarul judeţului a întocmit un referat privind constatarea încetării mandatului de preşedinte al CJ al acestuia, întemeiat pe prevederile Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali şi ale Legii 14/2003 privind partidele politice.

"Având în vedere notificarea domnului Radu Ţîrle, se impune aplicarea art. 15, aliniat 2, litera g din Legea 393/204, care prevede că "calitatea de preşedinte al CJ încetează de drept concomitent cu pierderea prin demisie a calităţii de membru al partidului pe lista căruia a fost ales". Totodată, în conformitate cu prevederile articolului 8, aliniat 2 din Legea 14/2003, "înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior"", se arată în referatul întocmit de secretarul judeţului, Carmen Soltănel.

În acelaşi document, Soltănel mai arată că, potrivit legii, prefectul urmează să emită un ordin prin care să constate, la rându-i, încetarea de drept a mandatului lui Ţîrle, dar şi că în urma ordinului prefectului se va convoca o reuniune extraordinară a Consiliului Judeţean.

Scopul acesteia este ca şi consilierii judeţeni să constate încetarea mandatului de preşedinte al lui Ţîrle şi să voteze cui încredinţează atribuţiile de preşedinte al CJ dintre cei doi vicepreşedinţi, Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc, primul dintre ei fiind favorit.

USL: Ţîrle e laş

Tot miercuri, la orele după-amiezii, un comunicat al USL pe această temă îl ironizează pe Radu Ţîrle, pentru că "în loc să aibă demnitatea de a-şi da demisia din funcţia de preşedinte al CJ, pe care o ocupă deja de o zi în mod ilegal, dumnealui s-a mulţumit doar să informeze secretarul judeţului că s-a înscris în PDL în data de 1 mai 2012 - un gest de laşitate, ce dovedeşte că domnul Ţîrle nu se poate obişnui cu ideea că nu va putea folosi maşinile CJ în deplasările de campanie".

Asumat de Biroul de presă al USL Bihor, comunicatul continuă în acelaşi ton, arătând că "deşi ne bucură şi această timidă şi parşivă tentativă de intrare în legalitate şi normalitate, nu putem să nu remarcăm comportamentul dubios al domnului Radu Ţîrle", pentru că "în ciuda argumentelor legale clare, prezentate de noi încă din 26 aprilie 2012, domnul Ţîrle s-a tot bâlbâit prin presă de atunci, declarând zi de zi că se va consulta cu tot felul de experţi dacă trebuie sau nu să facă acest pas uriaş pentru dumnealui. Când, moral ar fi fost să îşi fi dat demisia încă de vineri, ştiind foarte bine că urmează un week-end lung pentru bugetari şi că în momentul în care îşi va depune candidatura se va afla în imposibilitatea de a comunica înscrierea în PDL la secretarul CJ Bihor. Probabil, echipa PDL Bihor a avut nevoie de acest "timp de gândire" pentru a căuta o "portiţă" prin care să "şmecherească" legea, aşa cum ne-au obişnuit în toţi aceşti ani cât s-au aflat la guvernare".

Alo, Prefectura?

USL arată, de asemenea, că "nu putem să nu observăm lipsa de poziţie a prefectului Gavrilă Ghilea în aceste şase zile", deoarece, "ţinând cont de gravitatea situaţiei, normal ar fi fost ca dumnealui să iasă în public a doua zi de la semnalarea USL şi să dea asigurări bihorenilor că legea va fi respectată şi în cazul candidatului Radu Ţîrle, sau cel puţin aşa ar fi trebuit să facă un prefect responsabil şi apolitic".

"În faţa acestor evidenţe, ne este clar că, dacă USL Bihor nu ar fi cerut acest lucru în mod public, domnul Radu Ţîrle nu avea de gând să facă acest demers legal şi moral şi nici actualul prefect al judeţului să constate starea de ilegalitate. În acelaşi timp, în condiţiile în care tăcerea complice a domnului Ghilea spune multe, nu putem să nu ne întrebăm dacă "specialiştii Guvernului", despre care vorbea ieri domnul Ţîrle, nu au fost folosiţi în a căuta acea "portiţă legală" de scăpare pentru candidatul PDL", conchide comunicatul USL.

Amintim că liderii USL Bihor au cerut încă de săptămâna trecută ca prefectul să ia act cu celeritate de incompatibilitatea preşedintelui CJ Radu Ţîrle cu poziţia de candidat al PDL şi să emită cu promptitudine ordinul prin care constată încetarea de drept a mandatului acestuia imediat după înregistrarea oficială a candidaturii la Biroul Electoral Judeţean.