A trebuit ca PDL să plece de la putere pentru ca bihorenii să afle lucruri despre care, până acum, se vorbea doar "pe la colţuri". Vineri, când a luat cuvântul la întâlnirea cu preşedintele partidului, Vasile Blaga, sosit să-şi susţină moţiunea cu care va candida la şefia PDL pe 23 martie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, acum simplu consilier judeţean, a afirmat că pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, banii pentru lucrările de drumuri, apă şi canalizare din comune erau alocaţi "pe firme", pentru cei aflaţi în graţiile fostei ministre.

Ţîrle a pus în antiteză acest fapt cu generozitatea cu care, când el era ministru, bihoreanul Vasile Blaga aloca bani pentru asemenea lucrări.

"Eu nu cred că este cineva din delegaţia din Bihor care să nu vă susţină", s-a adresat Ţîrle lui Blaga. "Eu îmi aduc aminte doar de două proiecte mari, de Ordonanţa de Guvern 7, care a fost cel mai mare proiect pentru mediul rural, de alimentare cu apă şi canalizare, unde s-au făcut investiţii poate de sute, de mii de miliarde din 2007, când dumneavoastră aţi coordonat acest proiect. Apoi vă pot spune în calitate de fost preşedinte al Consiliului Judeţean că doar pe (n.r. - OG) 577 în judeţul Bihor din 2004 au venit 911 miliarde. Două treimi au venit pe rezultatul dumneavoastră, când aţi fost ministru al Dezvoltării", a fostul şef al CJ Bihor din perioada 2008-2012.

Ţîrle a continuat, afirmând că lucrurile au stat diferit în perioada când Ministerul Dezvoltării a fost condus de Elena Udrea: "N-am vrut ieri (n.r. - joi, când Elena Udrea şi-a prezentat moţiunea la Oradea), fiindcă era prea mult, să spun că pe mandatul doamnei ministru Udrea banii veneau nu pe primării, ci pe firme".
El a mai afirmat că în 2011 l-a informat şi pe prefectul de atunci al judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, acum preşedinte al PDL Bihor, cu privire la acest lucru, şi l-a prevenit că se opune acestui mod de alocare a fondurilor.

"Domnul preşedinte Ghilea, care a fost prefect, ştie că am spus că dacă nu se vor schimba lucrurile nu voi semna convenţiile. Domnul Ghilea ştie că am semnat convenţiile abia în 28 decembrie, după o ceartă la cuţite cu Ministerul, că nimeni, absolut nimeni nu ştia cum se dau banii", a mai spus fostul preşedinte al CJ Bihor.

Ulterior, Ţîrle a declarat pentru BIHOREANUL că a încercat să afle pe ce criterii s-au făcut alocările de Ministerul Dezvoltării, dar nu a reuşit. "Sunam la Minister, vorbeam cu directorul general, sunam pe toată lumea, şi toţi îmi spuneau că nu ştiu cine gândeşte alocările de fonduri. Vedeam numai că listele veneau aiurea şi că sumele erau toate băgate pe două-trei firme care primeau execuţia de lucrări", a afirmat fostul preşedinte al CJ Bihor, fără a da şi alte detalii.