Silit să părăsească fotoliul de preşedinte al CJ Bihor câştigat în 2008 ca liberal, dar revenit în PDL după un "exil" de cinci ani, Radu Ţîrle e convins că pauza forţată în exercitarea funcţiei nu va dura decât până la 11 iunie.

Singurul regret: Selina

- Cu ce regrete aţi părăsit şefia Consiliului Judeţean?

- Unul singur, că firma Selina n-a înţeles importanţa finalizării noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, deşi am asigurat toţi banii necesari. Problema îşi are originea în 2007, când conducea dl Alexandru Kiss şi s-a licitat lucrarea, căci firma a avut atunci o ofertă subevaluată cu aproximativ 2 milioane de euro numai la instalaţia de stingere a incendiilor. Acum nu vor să semneze actul adiţional pentru încheierea lucrărilor, deşi le-am trimis documentul de trei luni.

- Cât de convins sunteţi că veţi recâştiga funcţia?

- Cred că bihorenii sunt suficient de înţelepţi să aleagă un preşedinte care conduce cu adevărat şi veghează asupra banilor publici. Înainte să ajung eu la CJ, Selina avea monopol pe toate lucrările. La deszăpeziri avea 39% din contract doar pentru staţionarea utilajelor, adică în fiecare iarnă primea 20 de miliarde fără să facă nimic. Când a expirat acel contract, am împărţit judeţul pe 5 sectoare şi am plătit mult mai puţin decât în anii precedenţi, iar asta în condiţiile în care, deşi ultimele două ierni au fost mai grele, nu am avut nici drumuri închise, nici de plătit în plus pe deszăpezire.

- Mulţi au convingerea că "realizarea" dvs. majoră e spargerea monopolului Selinei. A meritat să cheltuiţi atâta energie pentru asta?

- În 2008 am spus că desfiinţez orice monopol. E corect, legal şi sănătos să nu depinzi de o singură firmă, pentru că asta nu e concurenţă, iar noi avem interesul ca în Bihor să se dezvolte cât mai multe firme. Nu e corect ca una să fie abonată la lucrări. Ceea ce am făcut eu a oferit o şansă şi firmelor mai mici, dar cum pot acestea să se dezvolte dacă nu sunt încurajate să se prezinte la licitaţii? E ca şi cu tinerii absolvenţi. Le ceri experienţă, dar cum s-o câştige dacă nu sunt lăsaţi să lucreze? Revenind, am demonstrat că se poate lucra cu mai multe firme.

Mândru de drumuri

- Care consideraţi că vă sunt realizările?

- Din 1.000 km de drumuri judeţene, am reabilitat un sfert, cu asfalt nou, plus am făcut peste 100 km de drumuri noi, ceea ce nu s-a făcut niciodată până acum. Aş vrea să mai amintesc de Aeroport, pentru că niciun alt preşedinte n-a făcut nimic pentru Aeroport. În 2006, Guvernul a dat 85 de miliarde pentru Aeroport, dar conducerea de atunci a judeţului a refuzat banii, fiindcă voia să-l mute, pentru cele 150 de hectare de teren. Eu am modernizat terminalul la standarde europene şi am asigurat documentaţia pentru modernizarea pistei cu fonduri europene. Chiar azi (n.r. - sâmbătă, 5 mai) am fost asigurat de Ministerul Transporturilor că dosarul nostru e în perfectă regulă şi că primim finanţarea imediat ce Bruxelles-ul ne deblochează fondurile.

Apoi, nu doar spargerea monopolului a fost esenţială, ci şi că am gestionat corect toate licitaţiile. Deşi am fost acuzat absolut gratuit şi permanent, n-am pierdut niciun proces pe tema licitaţiilor. Am fost acuzat pentru licitaţia la drumul de Tinca, dar mergeţi şi vedeţi cum arată acest drum făcut de Strabag: un sfert este reabilitat şi arată ca o autostradă. O altă grijă a fost să nu se mai subcontracteze lucrările fără acordul nostru, pentru a se da lucrări doar firmelor din Bihor. De exemplu, la drumul de Padiş, firma MBS, care a câştigat licitaţia, a înţeles acest lucru, iar rezultatul a fost pozitiv, pentru că deşi am pornit lucrarea cu o întârziere de 6 luni faţă de judeţele vecine, acum suntem avansaţi, fiind finalizată în proporţie de 82%. Tronsonul de la Sudrigiu până la Valea Aleului arată şi el ca o autostradă.

Am dat în folosinţă şi drumurile Botean-Bălaia, Ciumeghiu-Ghiorac, Bratca-Damiş-Roşia de Beiuş... Amintiţi-vă ce probleme au fost pe drumul acela, când am obligat constructorul să înlocuiască 4 km de asfalt crăpat şi fărâmiţat. Spuneţi-mi alt preşedinte care a obligat o firmă să înlocuiască 4 kilometri de asfalt! Peste tot unde au fost probleme cu calitatea lucrărilor am dispus reluarea recepţiilor.

Traseist e Filip, nu eu!

- Anul trecut aţi anunţat că plecaţi la PDL pentru că "banii sunt la putere, nu la opoziţie". Acum opoziţia e la putere. Cum influenţează asta proiectele?

- Odată pornite, proiectele nu mai pot fi oprite, şi cred că nimeni nu are acest interes. În plus, e o problemă de timp până când USL se va destrăma. Cred că din toamnă PDL va reveni la putere şi va fi în Guvern.

- Vi se reproşează că vă asumaţi şi proiecte cu care CJ are o legătură mai depărtată sau deloc, cum ar fi Aparegio...

- Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Mediului, la fel ca altele negociate prin Tratatul de aderare la UE. În cazul Aparegio, în mare parte este şi contribuţia CJ, fără a cărui finanţare proiectul s-ar fi blocat. E adevărat, operatorul regional este Compania de Apă Oradea, dar asta nu înseamnă neapărat că Primăria Oradea e autorul proiectului. Câte întâlniri nu am avut în aceşti ani cu consultanţii, cu Ministerul, ca totul să fie în regulă?...

- Aţi fost mereu la partidul unde aţi avut candidatura asigurată. Cum credeţi că veţi scăpa de stigmatul de traseist?

- Nu sunt un traseist, cât timp am urmărit şi interesele celor care m-au ales. Eu am plecat din PDL în 2007 din cauza dlui Petru Filip, care m-a ponegrit la toată conducerea partidului, ca să plece europarlamentar în locul meu. Că a plecat n-a fost o tragedie, dar dacă a plecat de ce nu a rămas acolo? Şi acum se vede cine a fost tipul cel rău şi că dl Filip a fost un mare oportunist toată viaţa. Poate vă amintiţi că încă din 2004, între parlamentare şi turul al doilea de la prezidenţiale, a bătut palma cu PSD-ul, iar în timp ce PNL şi PD făceau campanie pentru Alianţa DA, dânsul a plecat din ţară şi s-a întors în duminica alegerilor, când a venit la sediul de campanie şi se uita la TV spunând că o să câştige Năstase. Asta a fost contribuţia lui, că a apărut ca măgarul din ceaţă...

Faptul că am candidat din partea PNL în 2008 la preşedinţia CJ a fost pentru mine singura variantă în acele condiţii. Dar, ca regulă, vă spun: eu nu pot colabora cu cei care mă mint, care nu mă respectă şi care nu au nevoie de mine. Respect pe toată lumea, mă bucur când pot ajuta pe cineva, dar de închinat mă închin doar în faţa lui Dumnezeu.

Şuntat de PNL pentru un proiect marca Kiss

- Cine pe cine a ajutat în 2008 să câştige alegerile? Radu Ţîrle pe Ilie Bolojan sau Bolojan pe Ţîrle?

- Dânsul m-a ajutat pe mine şi eu pe dumnealui. Toată lumea a fost mulţumită până când, în a treia şedinţă de Consiliu din 2008, votul politic a fost încredinţat dlui Dumitru Voloşeniuc, şi a început subminarea mea. Dl Voloşeniuc avea mai multă autoritate asupra consilierilor decât mine şi apoi, tot la propunerea PNL, s-a ajuns că nu eu stabileam membrii în comisiile de licitaţii şi recepţie, ci dl Voloşeniuc.

- Altfel spus, "divorţul" de PNL a intervenit când vi s-a luat controlul.

- O spun în premieră. Explicaţia e în mandatul celălalt (n.r. - al lui Alexandru Kiss). Atunci a fost un proiect, o asociere între CJ şi o firmă din Spania condusă de un cetăţean cu nume maghiar, care voia să construiască pe cele 14 hectare eliberate de Armată în zona Universităţii. Am avut şi o întâlnire cu patronul acestei firme. Când am întrebat dacă ne poate vira în cont măcar 5 milioane euro m-a refuzat, că va trebui să discute cu board-ul, cu băncile, şi mi-am dat seama că-i neserios. Ambasadorul Spaniei m-a informat, plus alte instituţii, că firma nu exista în Spania, iar în Budapesta era un ABC cu capital de 24.000 de dolari, cu risc ridicat de faliment. Cred că am procedat corect şi dacă ar fi să o iau de la început aş proceda la fel.

- Deci aţi evitat o ţeapă..

- Încă una, pe lângă cea cu Luceafărul pe terenul fostei unităţi de grăniceri din Calea Aradului, dat pe bani mărunţi înaintea mea, şi pe lângă ţeapa pregătită cu Aeroportul. Ei bine, amintiţi-vă că la acea hotărâre cu firma din Spania am votat împotriva consilierilor PNL. Acela a fost momentul în care PNL a hotărât ca toţi consilierii să voteze nu cum spun eu, ci cum spune dl Voloşeniuc, şi aşa a rămas până la ultima şedinţă.

Cu ochii pe voturile tuturor

- Se anunţă o campanie tăioasă. Care va fi principalul dvs adversar: candidatul UDMR, Pasztor Sandor, sau al PNL, Cornel Popa?

- Eu cred că toţi candidaţii au o şansă şi nu pot spune care e principalul contracandidat. Dar cred că pentru lucrurile bune pe care le-am promovat, pentru faptul că am vegheat să nu înstrăinăm patrimoniul judeţului şi să creăm alte prejudicii ca în trecut, pentru faptul că am făcut zeci de întăbulări de proprietăţi pe judeţ, bihorenii vor judeca singuri. Eu cred că sunt mai înţelepţi decât le-ar plăcea unora.

- Totuşi, care contracandidat e mai important?

- Am mai spus şi repet. Dacă eu n-aş fi candidat în 2008 pentru PNL, acest partid nu că n-ar fi existat, dar n-ar fi contat. Problema e că eu i-am ajutat să câştige, iar ei nu m-au lăsat să continui proiectele. Iar dl Popa să lase pe alţii să vorbească despre moralitate şi despre laşitate, căci el trebuia să îşi asume atunci candidatura. Ştiind că va pierde, n-a vrut să-şi rişte cariera, şi de aceea m-au pus pe mine. Iar eu, vă spun, voi mai candida mulţi ani de-acum înainte, dacă mă ajută Dumnezeu, pentru că un politician care are 20% în sondaje nu se retrage când vor alţii, ci când vrea el.

- Apropo de voturi. Voturile comunităţii penticostale pot fi puse în nişte valize care să fie mutate dintr-un tren în altul?

- Eu am trecut prin 4 campanii şi cu fiecare numărul de voturi pe care le-am primit a fost tot mai mare, ceea ce înseamnă că de la un scrutin la altul m-au votat tot mai mulţi bihoreni care nu aparţin comunităţilor evanghelice. Şi ortodocşi, şi maghiari. În cei 8 ani cât am fost pe funcţii, am încercat să ajut toate comunităţile, indiferent de culoarea primarilor, pentru că mereu am fost convins că în spatele lor sunt oameni, bihoreni care trebuie susţinuţi şi promovaţi. Şi mereu m-am considerat nu un senator sau un preşedinte doar al unui partid, ci al tuturor bihorenilor.