De joi, Rafinăria Crişana din Suplacu de Barcău şi-a reluat locul de producător de combustibili şi bitum pe care îl avea înainte de 2005, anul când a fost închisă din cauza datoriilor neplătite pentru ţiţeiul furnizat de societatea Petrom, cea care a şi cerut - din acest motiv - lichidarea judiciară a Petrolsub.

După ce timp de doi ani au avut loc mai multe licitaţii şi negocieri de vânzare către companii de prestigiu precum Mol (Ungaria), Lotos (Polonia), Lukoil (Rusia), BHG (Austria), toate însă refuzând achiziţia din cauza datoriilor mari, rafinăria a fost cumpărată de societatea italo-română Ecodiesel, care a demarat un program de investiţii masive pentru retehnologizare, program în valoare de 20 de milioane de euro.

De la colaps...

"Rafinăria a fost complet modernizată. S-au ecologizat toate perimetrele, s-au curăţat depozitele de materii prime şi produse finite, s-au eliminat toate scurgerile de pe toate platformele, ceea ce a fost o muncă de Sisif, care a necesitat verificarea fiecărui centimetru de ţeavă. S-a modernizat staţia de tratare a apei, a fost modernizat sistemul de control şi monitorizare a instalaţiilor de rafinare, a fost implementat un sistem de management al calităţii şi multe altele. De altfel, suntem singura rafinărie din ţară care îndeplineşte toate normele de mediu europene", a declarat directorul general Teodor Cladovan la inaugurarea noilor facilităţi.

Desfăşurată joi dimineaţă, la festivitate au participat prefectul Gavrilă Ghilea, senatorii Petru Filip (PDL) şi Cornel Popa (PNL), deputaţii Ştefan Seremi şi Octavian Bot (PDL), Ioan Roman (PSD) şi Adrian Merka (Uniunea Slovacilor şi Cehilor), precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Finanţe, Direcţiei Regionale Vamale, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu.

Oficialii au asistat inclusiv la un moment în legătură cu care muncitorii Rafinăriei aveau mari nostalgii, şi anume pornirea sirenei cu aburi, cea care anunţă începutul şi încheierea fiecărei ture de lucru, şi care nu a mai fost auzită la Suplacu de Barcău de cinci ani. Un alt moment inedit a aparţinut episcopului greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, invitat alături de protopopul ortodox al Marghitei să binecuvânteze repornirea Rafinăriei. Prea Sfinţitul Bercea a dăruit proprietarilor acesteia o cruce mare din lemn, pictată cu icoane, spunând că "aceia care vor merge în numele Crucii nu au cum să nu biruiască".

...la export

Directorul Rafinăriei, Teodor Cladovan, a declarat că în prezent la Suplac lucrează 190 de muncitori, urmând ca "în două-trei luni să avem 350-400 de muncitori", fapt care va rezolva o parte din problema şomajului, destul de acută în întreaga zonă din jurul oraşului Marghita.

Pentru început, a mai spus Cladovan, rafinăria prelucrează 800 de tone de ţiţei pe zi, însă peste o lună producţia prognozată este de 1.200 de tone zilnic, adică aproape de capacitatea maximă proiectată, care e de 1.600 de tone pe zi.

Potrivit directorului tehnic Gheorghe Furtos, aproape întreaga producţie va fi destinată exportului, în special spre Italia, de unde - de altfel - este adusă şi materia primă, cu autocisternele, în condiţiile în care OMV-Petrom refuză să furnizeze ţiţei societăţii Ecodiesel.

"Vom produce, la fel ca până acum, combustibili pentru încălzire, bitum, la nivelul calitativ cel mai ridicat din ţară, dar şi un produs nou, şi anume motorină pentru vehicule echipate cu motoare Diesel, pe care am denumit-o ECOCRIŞ", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul tehnic al Rafinăriei Crişana.

În încheierea festivităţii de redeschidere a rafinăriei, direcorul general Teodor Cladovan a tras o concluzie după cei doi ani de muncă rezervaţi modernizării acesteia: "Avem mulţumirea că în această perioadă când multe unităţi îşi închid porţile, noi le redeschidem, că am reuşit să relansăm o activitate de producţie care va ridica economic şi social întreaga zonă, şi împreună vom face din nou să se vorbească despre Suplac ca fiind o forţă economică a Ardealului".