Peste 800 metri cubi de cherestea şi buşteni fără acte de provenienţă au fost confiscaţi, joi, în cea mai mare parte valoric, de poliţiştii de la Delicte Silvice, în urma unor controale comune cu comisarii Gărzii Forestiere Bihor, care au descoperit în Diosig şi Galoşpetreu mai multe depozite care făceau tranzacţii "la negru" cu material lemnos.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, 541 metri cubi de cherestea și lemn rotund, în valoare de peste 139.000 lei, au confiscați faptic sau valoric din depozitele unei firme din Diosig.

În momentul controlului, în cele două depozite pe care societatea comercială le deţine în Diosig şi Galoşpetreu se găseau 42,22 metri cubi de cherestea pentru care nu existau acte de provenienţă şi nici nu fuseseră înregistrate în contabilitate.

Mai mult, în timpul verificărilor, s-a constatat că, în perioada 1 august 2022 - 26 ianuarie anul curent, firma a expediat 499,42 metri cubi de lemn rotund, de diferite specii, fără proveniență legală. 

În conecință, firma s-a ales cu amenzi în valoare totală de 25.000 lei, cheresteaua găsită, în valoare de 40.584 lei, a fost confiscată, iar reprezentanţii societăţii comerciale au rămas şi fără banii încasaţi pe lemnele vândute, în valoare de 98.421 lei.

Tot joi, echipajele de control au descins şi la sediul unei alte firme profilate pe comerţul cu material lemnos, din Galoşpetreu, descoperind că avea aceleaşi practicii ca "surata" din Diosig. Concret, verificând depozitul de material lemnos al firmei, s-a constatat că, în perioada 1 august 2022 - 26 ianuarie anul curent, aceasta a expediat 275 metri cubi de cherestea, de diferite specii, fără proveniență legală.

"Societatea comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei. Totodată, a fost dispusă confiscarea valorică a materialului lemnos vândut, în sumă de 230.529 lei", se spune în comunicat.

Acţiunea poliţiştilor de la Delicte Silvice s-a realizat în cadrul unei operaţiuni mai ample desfăşurate în Oradea, Salonta, Marghita şi împrejurimi, în care au fost implicați şi colegi de-ai lor de la Serviciul de Ordine Publică, de la Biroul Rutier și de la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Salonta, de la Polițiile Rurale Cefa şi Tinca, de la Biroul Siguranță Școlară și de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale. 

Echipajele au legitimat 265 de persoane, au fost controlate 193 de autovehicule, au fost efectuate controale la 24 de societăți comerciale, din care trei depozite de material lemnos, și au fost verificați patru agenți de pază. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate în total 49 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 61.775 lei.