Fost valutist, devenit samsar imobiliar, lider de partid şi candidat "independent" la Primăria Oradea, Călin Raita îşi mai poate adăuga o meserie în CV: cea de ţepar.

Procurorii Parchetului Bihor l-au trimis în judecată zilele trecute, pentru înşelăciune, după ce a păgubit cu peste 700.000 de lei 11 firme de la care a cumpărat pe file cec şi bilete la ordin fără acoperire materiale de construcţii în numele uneia din firmele sale, GSV Exim, pe care apoi a cesionat-o unui ţăran sărac lipit pământului.

Finul racolator

Povestea escrocheriei cunoscutului afacerist a fost prezentată în premieră de BIHOREANUL anul trecut, fiind dezvăluită chiar de tânărul de 27 de ani fraierit de Raita. Ioan Demian fusese atras în afacere de finul lui Raita, Alin Gavrilaş, pe care îl cunoscuse în martie 2009 prin nişte amici. În prima fază, Gavrilaş l-a aburit cu un loc de muncă în Spania, pentru ca apoi să-i prezinte ideea unei afaceri "beton": o firmă prin care să vândă împreună materiale de construcţii.

Pentru asta, însă, a trebuit să-i predea buletinul, iar pe 8 aprilie l-a chemat la notar să semneze un act despre care Demian a crezut că e cel de asociere. În realitate, cum avea să afle ulterior, semnase pentru preluarea GSV Exim, firma lui Călin Raita şi a soţiei acestuia, Lăcrimioara. "Am primit o hârtie să merg la sediu, să preiau activele. S-a dus frate-meu să vadă despre ce e vorba şi m-a sunat să-mi spună în ce prostie m-am băgat", a explicat tânărul.

Încercând clarificarea problemei, Demian s-a prezentat la Raita. Când însă "Superconstructorul" l-a văzut în prag, s-a înnegrit de furie: "Cum îţi permiţi să vii să-mi ceri socoteală, boschetarule? Îţi rup gâtul dacă te mai prind".

50.000 de euro, "preţ de fraier"

Nedumerit, Demian l-a sunat pe "finul" Alin, care s-a arătat dispus să rezolve problema şi i-a oferit 50.000 de euro, din buzunarul naşului, ca să dispară 2-3 ani din ţară până când scandalul din jurul firmei s-ar linişti. Văzând însă ce se întâmplă, Demian s-a dus aţă la Poliţie.

La anchetă, poliţiştii au descoperit că, pe lângă că a fost prostit să preia firma, Demian era patron doar pe... datoriile acesteia, care în iunie 2009 depăşeau 300.000 lei. Asta pentru că, potrivit unor contracte pe care apăreau semnăturile lui, tânărul se obliga să gajeze toate bunurile societăţii (hale, birouri, autoutilitare, mărfuri) în contul unei aşa-zise datorii de 820.000 lei pe care GSV o avea faţă de fostul patron, adică Raita, şi faţă de o altă firmă a acestuia, Raicris Construct.

Şmecherii

Deşi a încercat să se acopere cu acte şi a negat escrocheria, poliţiştii au descoperit că Raita a făcut greşeli care dovedeau contrariul. Şi anume că l-a înşelat cu bună-ştiinţă pe Demian, pentru a-l scoate ţap ispăşitor. Din discuţiile purtate cu notarul Ilie Drăgoiu, de pildă, poliţiştii au aflat că documentele de cesionare au fost întocmite la cererea soţiei lui Raita şi în lipsa lui Demian. "Raita Lăcrimioara mi-a predat cartea de identitate a viitorului asociat şi actele societăţii, iar a doua zi persoana a venit şi le-a semnat", a recunoscut Drăgoiu.

Mai mult, s-a descoperit că între 8-15 aprilie 2009, deşi contul GSV Exim era gol iar firma nu-i mai aparţinea, Raita a emis ordine de plată şi a ridicat toate mărfurile vandabile, de sute de mii de lei, pe care le-a transferat scriptic spre celelalte firme patronate de el, în contul unor pretinse datorii.

Cu premeditare

Pentru a scăpa de răspundere, Raita a vrut să-şi sacrifice chiar şi propriii angajaţi, care au fost însă mai precauţi şi nu au acceptat să intre în joc. Claudiu Zgîrd, fostul şef al Departamentului Aprovizionare din GSV Exim, a declarat anchetatorilor că afaceristul a pregătit vânzarea firmei încă din ianuarie, iar din martie a majorat considerabil comenzile de marfă.

"Mi-a dictat un necesar de marfă mult mai mare ca de obicei, despre care mi-a spus că urma să fie livrată direct la Paleu. M-am gândit că există o problemă la mijloc, motiv pentru care atât eu, cât şi ceilalţi colegi de la alte departamente, am refuzat să semnăm aşa că a semnat-o personal. Şi atunci, şi ulterior", a povestit Zgîrd.

Prea cinstitul...

În total, poliţiştii au inventariat 11 firme de la care GSV a luat marfă fără să plătească, dar şi clienţi care plătiseră pentru materiale pe care Raita nu le-a mai livrat. În total, prejudiciul astfel cauzat se ridică la 721.517 lei.

Deşi cercetările au fost finalizate anul trecut, procurorii au reuşit să trimită dosarul în instanţă abia acum, din cauza tertipurilor folosite de afacerist pentru a le pune beţe în roate. În prima fază i-a acuzat de abuzuri pe poliţişti, inclusiv pentru apariţia în BIHOREANUL a informaţiilor legate de escrocheria sa! "Poliţiştii au dat dovadă de o profundă deontologie şi au dat declaraţii săptămânalului de scandal care a publicat nenumărate articole denigratoare", a reclamat Raita, "argumentând" că dezvăluirea s-a nimerit să apară chiar în lunea în care poliţiştii l-au anunţat despre începerea urmăririi penale.

Turistul bolnav

De la poliţişti Raita a trecut la procurorii care nu voiau să priceapă că "faptele sunt imaginare", iar lui i s-a deschis "un dosar politic, o făcătură, cu intenţia de a-l denigra şi elimina de pe piaţă". După ce i-a recuzat fără succes, ca să se prezinte în faţa lor Raita ba s-a îmbolnăvit, ba s-a dat plecat, când cu afaceri, când în concedii. Iar când se nimerea în oraş, lipsea avocatul, "plecat cu alte cauze din localitate".

Cel mai elocvent exemplu al tupeului fostului valutist e momentul în care, pe 17 martie, anchetatorii au vrut să-i prezinte materialul de urmărire penală înainte de întocmirea rechizitoriului. Pe motiv că avocatul era "foarte ocupat", Raita a cerut amânarea audierilor până pe 19 iunie, când s-a scuzat că apărătorul e "la un proces la Bucureşti", iar din 22 iunie şi până pe 2 iulie va pleca el în străinătate, avansând, totuşi, ideea unei întrevederi cu procurorii pe 3 iulie, adică într-o sâmbătă.

"Nici dvs. şi nici clientul dvs. nu aveţi calitatea şi posibilitatea de a convoca un procuror într-o zi liberă. Activitatea Parchetului nu poate fi sistată din cauza imposibilităţii de a vă prezenta la asistarea clientului dvs. pe motiv că sunteţi ocupat, având numeroase procese, şi nici ca urmare a faptului că învinuitul este în concediu", au replicat procurorii, cerându-le celor doi să se prezinte urgent la Parchet pe 8 iulie.

Raita a ţinut-o pe-a lui. Căci, imediat ce a luat la cunoştinţă de acuzaţiile şi probele strânse împotriva sa, a recuzat procurorul şi a cerut completarea dosarului, după care a mai cerut câteva amânări. Până la sfârşitul lunii trecute, când, într-un târziu, dosarul a fost înaintat Tribunalului, unde miercuri va avea primul termen. Cu Raita, probabil, din nou în concediu...


MEGA-DOSAR

Punct şi de la capăt

Dosarul GSV Exim nu e singurul deschis pe numele lui Călin Raita. Acesta mai e cercetat într-o fraudă de peste 3 milioane de euro în dauna Băncii Italo Romena, dar şi a clienţilor săi din cartierul de vile din Paleu. Raita e acuzat că a girat cu terenurile şi imobilele ridicate în Paleu o serie de credite bancare, iar apoi ar fi uzat de acte false pentru a radia ipotecile şi pentru a vinde vilele. Dosarul în care omul de afaceri e suspectat de înşelăciune, fals, uz de fals şi spălare de bani este instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor.